Hírlevél feliratkozás


Leiratkozom
A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező.
1/2

Múzeumok Őszi Fesztiválja Aquincumban

Az Aquincumi Múzeum idén is csatlakozik a Múzeumok Őszi Fesztiválja országos programsorozathoz.

Aquincum útra kel!

Az utazó múzeum célja, hogy azok az általános iskolás és gimnazista diákok is, akik nem, vagy csak nehezen jutnak el a múzeumba, megismerjék a főváros római kori örökségét.

Az utazó múzeum során felmerülő témák nem az iskolai tananyag helyettesítésére, hanem annak kiegészítésére szolgálnak, emellett segítenek a római korban való hatékonyabb elmélyülésre. A felmerülő témák (szépségápolás, öltözködés/viselet, játékok és gyermekkor, írás, világítástechnika, gasztronómia és étkezési szokások, katonai élet, tudományok, vallási élet és ünnepek, valamint jeles napok egy római életében) a tananyag kiegészítésre, a római kor kulturális örökségében történő hatékonyabb elmélyülésre szolgálnak. A történelemkönyvek „száraz” tényei mellett, ez alkalommal kézbe vehető tárgyak segítségével elevenítjük meg az Ókor számunkra legfontosabb időszakait.

A programra előzetes bejelentkezés szükséges legalább 2 héttel a tervezett időpont előtt!

 

Hogyan olvassunk átoktáblát?

Ezen az estébe nyúló programon időszaki kiállításainkhoz kapcsolódva, a tárlatok kutatási hátterével ismertetjük meg az érdeklődőket.

A Titkos utakon – Sötét varázslatok Aquincumban c. kiállításunk háttereként az átoktáblák szövegének megfejtési folyamatába nyerhetnek bepillantást az érdeklődők. A Hadrianus MCM – Egy ókori karrier története c. kiállításunkon pedig a császár életének írásos forrásairól és az ehhez a korhoz köthető Aquincumi tárgyakról nyerhetnek bővebb információt a látogatók.

Időpont: 2017. szeptember 29.

 

Barbár nap

A Barbár családi nap résztvevői azokkal a népekkel ismerkedhetnek meg, akikkel a rómaiak baráti, kereskedelmi vagy éppen ellenséges kapcsolatban álltak.

Az Aquincumi Múzeum romkertjét őslakos kelta és germán harcosok, kézművesek népesítik be, akik bepillantást engednek a mindennapi életükbe. Kézműves foglalkozások, harci- és életmód bemutatók, jóslás és játék várja az érdeklődőket.

Időpont: 2017. október 7., 11.00-15.00

 

 

Tekints be a kulisszák mögé!

A program résztvevői beleshetnek a kulisszák mögé, vagyis a múzeum hagyományos esetben nem látogatható területeire.

Mindig is nagy misztikum lengte körül a múzeumi raktárakat. Tárgyak százezrei, millió egymás mellett, mindegyik egyedi történettel. Az előzetesen regisztrált érdeklődőket ebbe a zárt világba kalauzolja az Aquincumi Múzeum egyik régésze, akik így látogatást tehetnek az intézmény ókori gyűjteményének egyik műtárgyraktárban.  A szűkös mozgásterek miatt kis létszámú (max. 10 fős) csoportokat indítunk napi három alkalommal.

A programra előzetes bejelentkezés szükséges!

Időpont: 2017. október 14.,

 

Hadrianus MCM – Záráshoz közeledve

A tárlat zárásához közeledve az érdeklődők interaktív módon, – ókori szerzők tollából vett történeteken alapuló színi jelenetekkel gazdagítva – nyernek bepillantást a császár életébe.

Az Aquincumi Múzeum időszaki kiállítással tiszteleg az 1900 évvel ezelőtt trónra került Hadrianus császár előtt, amely a jelentős pannoniai – és ezen belül aquincumi – tevékenységgel is büszkélkedő államférfi életének állomásait, főbb helyszíneit mutatja be.

Időpont: 2017. október 28.

 

Titkos utakon – Záráshoz közeledve

A Titkos utakon – Sötét varázslatok Aquincumban c. időszaki kiállításunk zárásához közeledve az érdeklődők interaktív módon nyernek bepillantást a római kori mágia, átoktáblák, ártó szertartások és bajelhárító amulettek világába.

Az ókori kultúra eme különleges szegletébe enged betekintést a tárlat, amit a kurátorok vezetése egészít ki és tesz teljessé a kiegészítő információk és a kutatási folyamat során tapasztaltak megosztása által.

Időpont: 2017. november 4.