Hírlevél feliratkozás


Leiratkozom
A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező.
1/6

AQUINCUM OTTHONRÓL

Bár a járványhelyzet miatt múzeumunk átmenetileg nem látogatható, a főváros ókori törtenelme az otthon kényelméből is felfedezhető!

virtualistura

VIRTUÁLIS LÁTOGATÁS AQUINCUMBAN

Az antikvitás és Budapest ókori története iránt érdeklődők otthonuk kényelméből is felfedezhetik Aquincumot. Múzeumunk és a Régészeti Park Virtuális Túra keretén belül a nap minden szakában bejárható. A tartalmasabb látogatási élményt keresők csatlakozhatnak folyamatosan bővülő Internetes Tárlatvezetéseinkhez. Munkatársaink a múzeum számos különleges látványosságát tárják a nagyközönség elé. Eddig elérhető vezetések többek között a vásárcsarnokban, az ún. festőházban, illetve a nagy közfürdőben kalauzolják az érdeklődőket, de internetes látogatóink a 20. századi műemlékvédelem kiemelkedő alakjával, Hajnóczi Gyulával, valamint a rejtélyes Mithras kultusszal is megismerkedhetnek.

varosi

OKTATÁSI SEGÉDANYAGOK

A BTM Aquincumi Múzeum interneten elérhető Oktatási Segédanyagokat állított össze, hogy az otthonról való tanulást, tanítást segítse. Weboldalunkon tanárok és diákok (valamint természetesen minden érdeklődő) Aquincummal és a római történelemmel, régészettel kapcsolatos videók, olvasmányok és cikkek közül válogathatnak. Az oktatási segédanyagok révén a tanulók megismerkedhetnek többek között az ókori fürdőkultúrával, a gladiátorok világával, vagy a polgárváros történetével. Tudásukat feladatlapjaink segítségével könnyen fel is mérhetik. A tanulás után kikapcsolódást kereső diákoknak Aquincumi Kirakósokkal készültünk.

Zsenialis_talalmanyok_innovativ_otletek

ZSENIÁLIS TALÁLMÁNYOK – VIRTUÁLIS KIÁLLÍTÁS

Az ókori tudomány fejlődésében a Kr. e. 3. század és a Kr. u. 1. század közötti időszak technikai szempontból különösen termékeny volt. Ekkor rengeteg innovatív ötlet született, szinte egy technikai forradalom zajlott le. Méghozzá egy elfelejtett technikai forradalom, mert ma már nem is tudjuk, hogy az újkori találmányok, sőt esetleg a ma is használt gépek, eszközök, berendezések eredete sokszor az ókorig nyúlik vissza. Virtuális kiállításunk ebbe a páratlan korszakba enged betekintést. Internetes látogatóink megismerkedhetnek az ókor „Öveges professzorával”, a történelem legelső „autójával” és annak készítőjével, a vállalkozó szelleműek pedig házi szökőkutat vagy akár „víziorgonát” is készíthetnek Legyél te az ókor mérnöke! c. rovatunk segítségével.

romkert1

ÓKOR A NETEN

Múzeumi blogunk feltérképezi az ókori Aquincum rejtett, illetve a közlekedési dugóból ma is látható emlékeit, közösségi média felületeinken virtuális közösségünk tagjai értesülhetnek az Aquincumi Múzeumban folyó szakmai munkáról, bepillantást nyerhetnek múzeumunk és a régészeti kutatás történetébe, valamint a római kultúra és mindennapok titkaiba. Facebook oldalunkon továbbá megosztjuk munkatársaink egyéb felületeken való megjelenéseit is, így a Manna FM-en Dr. Láng Orsolyával készült interjúkat, melyek során az Aquincumi Múzeum igazgatója, a BTM főigazgató-helyettese a Római Birodalom életéről és a fővárosban folyó feltárásokról mesél a rádió hallgatóinak.

A Régészet Budapesten c. weboldalon valamint a hozzá tartozó Városi Régészet Budapesten Facebook oldalon a főváros múltja iránt érdeklődők első kézből értesülhetnek a Budapesti Történeti Múzeum ős- és népvándorlás kori, római kori, valamint középkori régészeti szakemberei által végzett ásatásokról, illetve az érdekfeszítő és szemet gyönyörködtető régészeti felfedezésekről.

Kövessen minket közösségi odalainkon:

FACEBOOK   INSTAGRAM   YOUTUBE   TWITTER