1/3

Aquincumi Dugó-blog (12.)

A polgárváros déli temetője

Óbudán közlekedve, ha csak egy kicsit is jobbra vagy balra tekintünk, szó szerint szemünk elé tárulnak a római emlékek, vagy az azokat rejtő modern létesítmények. Legutóbb Óbuda legkorábbi ismert lovassági táboránál jártunk. Utunkat most a polgárváros déli előtere felé vesszük, mely egykor a település egyik temetőjeként is szolgált.

De hol is járunk most?

Észak felé haladunk az Árpád hídtól a Szentendrei úton. A filatorigáti felüljáró után, de még az Aquincumi Múzeum és a Záhony utca előtt, az úttól kissé beljebb megpillantjuk jobbkéz felől az Auchan Aquincum Óbuda áruház parkolóját, melynek egy része a polgárváros déli temetője felett terül el.

Először is lássuk a történelmi hátteret!

A római korban a temetők szigorúan a városfalakon kívül kerültek kialakításra, a sírok és temetkezések a városból kivezető utak mentén húzódtak. Így a mai Szentendrei út elődjének számító, a polgárvárost és a katonavárost összekötő római utat is keleti oldalon mintegy 150-170 méter hosszan kísérte temető.

A temetőt az i.sz. 2. század első harmadában létesítették a két aquincumi településrész között húzódó út mellett, majd a második és harmadik század fordulóján felszámolták. Ezt követően többek között fazekasműhelynek adott otthont a terület. A 3. század közepén azonban újabb funkcióváltás következett és a polgárváros felhagyásáig ismét temetőt találunk itt. 

Kliné szarkofág

Aquincumi kliné szarkofág (i.sz. 2. század vége)

A terület egyik legérdekesebb lelete a Szentendrei út és Záhony utca kereszteződésénél, az egykori Schütz vendéglő előtt, csatornázási munkálatok során 1931-ben előkerült szarkofág töredéke. Noha a régészek nem eredeti helyén találták meg, valószínű, hogy a síremlék eredetileg is a polgárváros e déli temetőjében állhatott. Bár a második század végére keltezett szarkofágnak csupán kis részlete maradt fenn, e töredék több szempontból is különleges. A síremlék Pannoniában igen ritka: a szarkofág mészkője eltér az Aquincum és környékén használtaktól, valamint stílusa közvetlen keleti, kis-ázsiai párhuzamokra utal.

Az ún. „kliné szarkofág” teteje a Pannoniában a 2. század végétől elterjedő szarkofágokkal szemben nem háztetőt formáz, hanem a sima fedőlapról kiemelkedve kereveten (kliné) fekvő alako(ka)t jelenít meg. Az aquincumi töredéken egy díszes szőttessel takart klinén félig fekvő, heroikus pózban ábrázolt, félmeztelen férfi torzóját láthatjuk. Kinyújtott jobb karjával minden bizonnyal mögötte fekvő, ma már nem látható feleségét ölelte át. Szintén e hölgyre utal a sírfelirat töredéke:

— con]iugi karissim(a)e o(pto) s(it) t(ibi) t(erra) l(evis)

— legkedvesebb hitvesemnek. Kívánom, legyen könnyű neked a föld.

Mi az, amit látunk belőle?

Noha az 1940-es években a terület még nagyjából beépítetlen volt, később komoly változások következtek. Itt állt ugyanis a 60-as évektől az Óbudai Házgyár, és több mint 15 éve itt működik az óbudai Auchan. Bár ma nem sok mindent láthatunk a polgárváros egykori déli temetőjéből, néhány Óbudán talált, késői temetkezésekhez másodlagosan felhasznált és itt bemutatott szarkofágot azonban mégis megtekinthetünk az áruház déli bejárata mellett.

Hamarosan újabb római épületmaradványok nyomába eredünk, hiszen Óbuda még számtalan rejtett vagy jól látható történelmi emléket tartogat számunkra, de ezek taglalása a következő blog bejegyzések alapját adja.

Egy szó, mint száz minden kedves érdeklődőt arra buzdítok, hogy tekintse meg az egykori polgárváros déli temetőjét (a legjobb gyalogosan), ha máskor nem, akkor az autóból egy hideg őszi reggelen, de természetesen csak akkor, ha éppen nem halad a forgalom.

Quittner Zoltán

Az Aquincumi Dugó-blog korábbi bejegyzéseit ITT olvashatják.

Széchenyi 2020
Széchenyi 2020