1/3

Aquincumi Dugó-blog

"...felteheti a kérdést a kedves Olvasó, hogy ez egy közlekedési szokásokat elemző tanulmány vagy mi köze lehet a kultúrához és az Aquincumi Múzeumhoz?..."

Nap mint nap személy- és tehergépjárművek ezrei haladnak el a Szentendrei úton. Hétköznap reggeli csúcsforgalom befelé, esti csúcsforgalom kifelé és hétvégén meg a bevásárlóközpontba. Minden nap ugyanaz a rutin. Most felteheti a kérdést a kedves Olvasó, hogy ez egy közlekedési szokásokat elemző tanulmány vagy mi köze lehet a kultúrához és az Aquincumi Múzeumhoz? Eláruljuk, igen is sok. Mert lehet, hogy a hétköznapi rutinban reggel álmosan, este meg sietve hazafelé, gépjárművezetők százainak, ezreinek nem jut eszébe egy kicsit körülnézni.

Pedig ha jobban belegondolunk – illetve nézünk – akkor igazán sok olyan apróság tárul szemünk elé, amit érdemes közelebbről is megvizsgálnunk. Ez a blog azért született, hogy rávilágítson eme néhol rejtőzködő, máskor szembeötlő ókori emlékekre.

Nyilván nem árulunk el nagy titkot azzal, hogy mi is itt közlekedünk autóval. Erőss Dóra kolléganőnk egy nap panaszkodva mesélte, hogy mennyit időzött a dugóban, viszont így lehetősége volt megszemlélni a különböző épületmaradványokat. Ebből kiindulva a modern technikának köszönhetően elindítjuk Aquincumi Dugó-blogunkat, hogy a torlódásban araszoló autósoknak vagy buszon ülve a tömegközlekedőknek egy kis olvasnivalót adjunk arról, mit is láthatnak, ha kipillantanak az oldalablakon (is).

Képek forrása: Google Street View

 

Kővágó Dániel

 

Széchenyi 2020
Széchenyi 2020