Hírlevél feliratkozás


Leiratkozom
A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező.
1/3

Mithras nyomában – csillagok, planéták, titkok

Interaktív előadás vetítéssel

A 2018 nyarán átadott Mithras szentély rekonstrukciónkhoz kapcsolódó vallástörténeti foglalkozás általános- és középiskolás diákok számára.

Ajánlott korosztály: 5-6. osztály

Visszatekerve az időt, kivetítjük (2D) az 1. századi Róma nappali és éjszakai égboltjának képét, megfigyeljük, milyen csillagképeket, égitesteket, jelenségeket tartottak fontosnak. Megbeszéljük, hogy ismereteik hogyan jelentek meg a római vallási életben.

A fedett Mithras szentély látogatása során pedig megismerkedünk a vallás legérdekesebb kérdéseivel, és a kultuszkép lehetséges csillagászati értelmezésének egyszerűbb változatával.

Ajánlott korosztály: 7-12. osztály

 Visszatekerve az időt, kivetítjük (2D) az 1. századi Róma nappali és éjszakai égboltjának képét, megfigyeljük a Mithras kultusz szempontjából is fontos csillagképeket, égitesteket, jelenségeket több időpontban. Közben megbeszéljük, hogy a rómaiak természettudományos ismereteiket hogyan használhatták fel a hétköznapokban, az időszámításban és a vallási életben.

Majd sétánk során összehasonlítjuk a múzeum két látogatható Mithras szentélyét, megismerkedünk a vallás jellegzetességeivel, még nyitott, izgalmas kérdéseivel, és közösen keressük a választ a szentély belső elrendezésének, és a központi kultuszkép szimbólumainak csillagászati értelmezésére.

A foglalkozás időtartama: 1,5 óra.

Ára: 1000Ft/diák (tartalmazza: belépő+foglalkozás magyar nyelven minimum 10 főtől maximum 30 főig)

Kérhető keddtől péntekig egyszerre csak egy osztály részére. Ha egynél több osztállyal érkeznek, akkor a másik osztálynak kérjük másik foglalkozást válasszanak.

Regisztráció: legalább 2 héttel az érkezési időpont előtt az aquincum@aquincum.hu email címen, vagy a „Jelentkezés foglalkozásra” menüpontban.

A következő időpontokban már nem foglalható múzeumpedagógiai foglalkozás:

2020. március 11-31, május 5-8.