Hírlevél feliratkozás


Leiratkozom
A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező.
1/2

Jéggel vagy anélkül? – Klímaváltozás és ember az őskortól a középkorig

Fázhattak-e a mamutok? Mikor élt a Pilis erdeiben torkos borz? Honnan tudjuk, hogy milyen volt a rézkor végi időjárás? Milyen eszközökkel dolgozik a régész, a geológus és a klimatológus? Milyen múltbéli üzeneteket hordoznak az olvadó gleccserek? Az BTM Aquincumi Múzeum április közepén nyíló új időszaki kiállításának látogatói többek közt ezekre a kérdésekre is választ kaphatnak.

A kiállítás elsősorban Budapest régészeti lelőhelyeiről vett példák segítségével igyekszik megvilágítani az emberi történelem, vagyis elődeink és őseink élete során lezajlott éghajlat- és időjárás-változásokat, a természetes környezet és az ember egymásra hatását, sokszínű kapcsolatát.

Most először lesznek láthatók Budapest legrégibb, 350 ezer éves, ember készítette tárgyai. A látogatók kihalt állatokkal, őskori étkezések és rituálék nyomaival is találkozhatnak. Megtudhatják, hogyan formálta környezetét a bronzkor embere, hogy mi köze egy új-zélandi vulkánnak a római kori katonai divat megváltozásához, és hogy mekkora volt valójában a „kis jégkorszak”. A fiatalabbak játékkal tehetik próbára tudásukat az éghajlati korszakok összehasonlítása terén.

 A kiállítás megtekinthető: 2016. április 15 – október 30.

Kapcsolódó dokumentum: KATALÓGUS Jéggel vagy anélkül?

 

                                                                         Tóth Farkas Márton

jeggel_vagy_anelkul_aquincum 

Nagyításhoz kérjük kattintson a képre!