Hírlevél feliratkozás


Leiratkozom
A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező.
1/4

2020. október Aquincumban

Az Aquincumi Múzeum programjai - 2020 október

szeptember 20. – november 6.

Aquincum útra kel!

Az utazó múzeum célja, hogy azok az általános iskolás és gimnazista diákok is, akik nem, vagy csak nehezen jutnak el a múzeumba, megismerjék a főváros római kori örökségét.

október 4. (vasárnap)

10.00-18.00: Barbár Családi Nap

Október 4-én, vasárnap kelta és germán harcosok, jósda, játék, kézműves foglalkozások, valamint harci- és életmód bemutatók várják az érdeklődőket az Aquincumi Múzeum romkertjében.

október 10. (szombat)

10.00-12.00: Helytörténeti előadások: Holtak birodalma a város alatt. Óbuda római kori temetői

Aki kíváncsi arra, mi rejlik háza alatt, milyen ókori és őskori településeket, építményeket és leleteket találtak múzeumunk régészei otthona környékén, válaszokat kaphat helytörténeti előadássorozatunkon. A témánk: Holtak birodalma a város alatt. Óbuda római kori temetői. Az előadást tartja: Hajdu Barbara, régész.

október 11. (vasárnap)

11.00: Óbuda római öröksége – Séták az ókori Óbudán

A program során az Aquincumi Múzeum munkatársai kalauzolják az érdeklődőket a mai Óbuda területén. Az egykori római település felépítése és hétköznapi élete mellett, természetesen rácsodálkozunk arra, hogy mi módon váltak antik emlékeink a modern városkép részévé. A séta témája: A Polgárváros. A vezetést tartja: Dr. Láng Orsolya, régész, az Aquincumi Múzeum igazgatója. 

október 13. (kedd)

14.00-15.00: AnticCafé: Zseniális Találmányok – Innovatív ötletek

A havonta megrendezésre kerülő programsorozat a rómaiak örökségét mutatja be élményszerűen az aktív időskorúak számára. Az októberi program középpontjában: „Zseniális találmányok – Innovatív ötletek” c. időszaki kiállításunk. A vezetést tartja: Dr. Fényes Gabriella, a tárlat kurátora.

október 17. (szombat)

10.00-12.00: Helytörténeti előadások: A polgárváros

Aki kíváncsi arra, mi rejlik háza alatt, milyen ókori és őskori településeket, építményeket és leleteket találtak múzeumunk régészei otthona környékén, válaszokat kaphat helytörténeti előadássorozatunkon. A témánk: A polgárváros. Az előadást tartja: Dr. Láng Orsolya, régész, az Aquincumi Múzeum igazgatója.

október 17. (szombat)

10.00-15.00: Nyitott műhely: kenőcskészítés

Az Aquincumi Múzeum nyitott műhelye szeretettel várja azokat az alkotni vágyó felnőtteket, akik szeretnének megismerkedni olyan ókori kézműves technikákkal, amelyeket a XXI. század rohanó mindennapjaiban is kamatoztathatnak. Októberi témánk: a kenőcskészítés.

október 18. (vasárnap)

11.00: Óbuda római öröksége – Séták az ókori Óbudán

A program során az Aquincumi Múzeum munkatársai kalauzolják az érdeklődőket a mai Óbuda területén. Az egykori római település felépítése és hétköznapi élete mellett, természetesen rácsodálkozunk arra, hogy mi módon váltak antik emlékeink a modern városkép részévé. A séta témája: A Katonaváros. A vezetést tartja: Kővágó Dániel (Aquincumi Múzeum, Közönségkapcsolati csoport). 

október 24. (szombat)

10.00-12.00: Helytörténeti előadások: Békásmegyer, Csillaghegy, Rómaifürdő

Aki kíváncsi arra, mi rejlik háza alatt, milyen ókori és őskori településeket, építményeket és leleteket találtak múzeumunk régészei otthona környékén, válaszokat kaphat helytörténeti előadássorozatunkon. A témánk: Békásmegyer, Csillaghegy, Rómaifürdő. Az előadást tartja: Dr. Láng Orsolya, régész, az Aquincumi Múzeum igazgatója.

október 25. (vasárnap)

11.00: Armilustrium Aquincumban

Október 25-én, vasárnap, a Legio X Gemina hagyományőrzői Aquincumban tartják az Armilustrium, a fegyverek megtisztításának ünnepét.

október 31. (szombat)

13.00-22.00: Samhain – kelta halloween 

Október 31-én 13 és 22 óra között igazi haloweeni hangulattal várunk benneteket, de persze kelta módra! A rendezvény programjainak nagy része szabadtéren kerül megrendezésre. A megfelelő távolságtartás érdekében külön idősávot biztosítunk a gyerekeknek, őket 13.00 és 16.00 óra között várjuk kézműveskedéssel, kincskereséssel és félelmetes kelta harcosokkal. Amikor pedig lemegy a Nap és kigyulladnak a tüzek és lámpások akkor a felnőtteken a sor! (17.00-22.00)

Bővebb információ a programokról, regisztrációról, jegyárakról az események oldalain található.