1/3

Őskor fotótár kép

 

Budapesti Történeti Múzeum őskori fotógyűjteménye, egyedüli és legteljesebb forrásként, a fővárosban és körzetében folytatott, őskori emlékeket feltáró feltárások eredeti dokumentációs felvételeit őrzi.
 

A Budapesti Történeti Múzeum őskori fotógyűjteménye, egyedüli és legteljesebb forrásként, a fővárosban és körzetében folytatott, őskori emlékeket feltáró feltárások eredeti dokumentációs felvételeit őrzi. A legkorábbi fotográfiák, múzeumtörténeti szempontból is igen értékes üvegnegatívokon jelennek meg. A gyűjteményben, amelyet a feltárások során készült életképek is színesítenek, az előkerült régészeti leletekről, kiállításokról, és egyéb eseményekről is találhatók felvételek.

Fotótárunk, 2011 végén 63.819 darabot számlált. Ebből 40.127 darab digitális felvétel, ezek tárolása több példányban, CD-n, DVD-n és hálózati tárolón történik. A hagyományos fotóállomány 23.692 db-ból áll, közöttük üvegnegatívok, különböző méretű negatívok, keretezett és keret nélküli dia-pozitívek szerepelnek. A leltározás a legtöbb esetben, tematikus egységek (pl.: egy-egy ásatás, kiállítás, tárgycsoport) szerint történt, így a leltári sorban különböző méretű és technikájú felvételek (pl. különböző méretű negatívok és dia-pozitívek) követik egymást.

2010-ben az Oktatási és Kulturális Minisztérium ajánlása alapján, ill. anyagi támogatásával korszerűsítettük fotótárunkat. Ennek során olyan egységes tárolási rendszert hoztunk létre, amelyben jól követhető a leltári sorrend és egyben az állomány védelmét is szolgálja. A teljes fotóállomány, a leltárkönyvekkel együtt, két tűzálló szekrényben kapott helyet. Az igen értékes, közel 800 darabot számláló üvegnegatív gyűjtemény kifejezetten erre a célra kifejlesztett speciális papírcsomagolóban, és dobozokban került elhelyezésre. A negatív-, és diaállományt, valamint a CD-n és DVD-n tárolt felvételeket, egységes méretű, gyűrűs dossziékba lefűzhető, a PAT-nek (Photographic Activity Test) is megfelelő átlátszó tároló-tasakokba csomagoltuk át. Jelenleg ez a tárolási mód biztosítja legjobban a gyűjtemény átláthatóságát, kutathatóságát és állagának védelmét.

Gyűjteményvezető: Kisjuhász Viktória

Széchenyi 2020
Széchenyi 2020