1/3

A BTM Aquincumi Múzeum múzeumpedagógiai kínálata alsó tagozatos osztályok számára.

Az árak tartalmazzák a belépőt, a magyar nyelvű tematikus tárlatvezetést, illetve a foglalkozás költségeit. A kézműves foglalkozások ára az alapanyagköltségek miatt magasabb. Egyes foglalkozások kérhetők angol nyelven is. Ez esetben, a jelzett áron felül, az angol nyelvű tárlatvezetésért külön díjat kell fizetni.

A múzeumpedagógiai foglalkozások Óbuda-Békásmegyer Önkormányzatának illetékességi területén lévő alap- és középfokú oktatási intézmények tanulói számára ingyenesek. 

A Kormány 1502/2017.(VIII.11.) számú, az országos múzeumok látogatásáról szóló határozata alapján a BTM Aquincumi Múzeumba utazó nappali rendszerű iskolai oktatásban résztvevő tanulók az iskola által szervezett csoportos utazás keretében díjmentes vasúti utazás igénybevételére jogosultak. További részletek ide kattintva olvashatók.

JELENTKEZÉS FOGLALKOZÁSRA

Kérjük, a választott programokra legalább 2 héttel az érkezési időpont előtt, 

IDE KATTINTVA

regisztráljanak. 

A múzeumi órák keddtől péntekig kérhetők.

Ha egynél több osztállyal érkeznek, az osztályoknak csak eltérő foglalkozásokat tudunk tartani.

A múzeumpedagógiai foglalkozások nagy száma miatt, az előre lefoglalt időpontot követő 30 perc késés után tárgytalannak tekintjük a regisztrációt. 

A következő időpontokban már nem foglalható múzeumpedagógiai foglalkozás:

Március: 7-8.
Május: 7-10.
Június: 18-21.

 

FOGLALKOZÁSOK ALSÓ TAGOZATOS OSZTÁLYOK SZÁMÁRA

 

Salvius sisakban

Merre száll Salvius? A kis sas katonai karrierje

Katonai témájú, csoportos feladatmegoldó foglalkozás

A diákok tárlatvezetéssel tekintik meg a múzeum  “A római sas árnyékában – katonaélet az aquincumi limes mentén” c. állandó kiállítását. Majd kiscsoportokban kiállításunk termeit önállóan végigjárva, Salvius, a kis sas katonai karrierjét követve kitöltik a tematikus  feladatlapot, melynek kérdései segítik értelmezni a kiállítótérben látottakat. Végül közösen összesítjük, összehasonlítjuk és megbeszéljük a válaszokat.

Időtartam: 1,5 óra

Ár: 1200 Ft/diák (min. 10 főtől max. 20 főig) A foglalkozás kérhető angol nyelven is. Ez esetben, a jelzett áron felül, az angol nyelvű tárlatvezetésért külön díjat kell fizetni (14 000 Ft).

Ajánlott korosztály: 3-4.osztály

 

meselnek

 

Miről mesélnek a romok? 

Tematikus tárlatvezetés és játékos feladatok a romkertben

A diákok tárlatvezetéssel sétálnak végig a múzeum romkertjén, majd csoportokra osztva játékos vetélkedő keretében dolgozzák fel az elhangzottakat. A feladatok közt szerepel “kincskeresés” a romkertben  és feladatlap kitöltése. A foglalkozást, szabadtéri jellege miatt, tavasztól őszig ajánljuk.

Időtartam: 1,5 óra

Ár: 1200 Ft/diák (min. 10 főtől max. 20 főig) A foglalkozás kérhető angol nyelven is. Ez esetben, a jelzett áron felül, az angol nyelvű tárlatvezetésért külön díjat kell fizetni (14 000 Ft).

Ajánlott korosztály: 3-4.osztály

 mozaik

Legyél Te is mozaikrakó mester!

Tematikus tárlatvezetés és kézműves foglalkozás

A diákok tárlatvezetés során ismerkednek Aquincum polgárvárosával és a mozaikokkal, s maguk is kipróbálhatják az egyszerűbb mozaikkészítés technikáját, majd az elkészített képecskét magukkal vihetik.

Időtartam: 1,5 óra

Ár: 1500 Ft/diák (min. 10 főtől max. 15 főig) A foglalkozás kérhető angol nyelven is. Ez esetben, a jelzett áron felül, az angol nyelvű tárlatvezetésért külön díjat kell fizetni (14 000 Ft).

Ajánlott korosztály: 3-4. osztály

A foglalkozás a Hercules villában is kérhető április 1. és október 31. között.

 varosi

Városi élet Aquincumban

Tematikus tárlatvezetés és kézműves foglalkozás

A diákok tárlatvezetéssel tekintik meg a múzeum romkertjét vagy állandó kiállítását, majd kézműves foglalkozás keretében dolgozzák fel a látottakat, és elkészítenek egy kisebb tárgyat, amelyet magukkal vihetnek.

Időtartam: 1,5 óra

Ár: 1500 Ft/diák (min. 10 főtől max. 20 főig) A foglalkozás kérhető angol nyelven is. Ez esetben, a jelzett áron felül, az angol nyelvű tárlatvezetésért külön díjat kell fizetni (14 000 Ft).

Ajánlott korosztály: 3-4. osztály

 

Fürdőkultúra

Fürdőkultúra a római korban

Tematikus tárlatvezetés és beszélgetés

A diákok a tárlatvezetés során, néhány másik épület mellett, alaposan megtekintik a romkert egyik római fürdőjét. Közben közelebbről megnézhetik, vagy akár kézbe is vehetik a fürdőkben egykor mindennapos használati tárgyak másolatait. Összehasonlíthatják a medencéket, illetve az egykori „wellness” szolgáltatásokat a maiakkal, valamint megtudhatják hogyan működött a padlófűtés, mire kellett ügyelni a legmelegebb helyiségben és milyen élmény lehetett az illemhely. 

Időtartam: 1-1,5 óra.

Ár: 1200 Ft/diák (min. 10 főtől max. 20 főig)

Ajánlott korosztály: 3-4. osztály

 Légy Te is az ókor mérnöke

Legyél Te is az ókor mérnöke!

Az ICOM Magyar Nemzeti Bizottság múzeumpedagógiai különdíjas múzeumi órát létrehozó régész által tartott interaktív foglalkozás 2024. június 4-től kérhető.

A foglalkozás során az ókori tudomány világába kalauzoljuk a diákokat. A környezetismeret, természetrajz, fizika, kémia, földrajz vagy történelem tankönyvekben megtalálható ókorra vonatkozó ismeretekhez hozzáadjuk régészeti tudásunkat, bemutatva, hogy az ókori kutatók is hús- vér emberek voltak, az általuk létrehozott tudás, pedig maga az élet. A diákok kipróbálhatnak néhány ókori találmányt, elvégezhetik az ókori múzeumokban kitalált kísérleteket, megismerhetik azt a régészeti leletet, ami Aquincumnak az ókori tudományhoz való kapcsolatát bizonyítja, és elsajátíthatják azokat az alapvető ismereteket, amiket egy római mérnöknek feltétlenül tudni kellett.

Időtartam: 1-1,5 óra

Ár: 1200 Ft/diák (min. 10 főtől max. 20 főig)

Ajánlott korosztály: 3-4. osztály

 

Elsős és másodikos osztályoknak Festőházat bemutató tárlatvezetést ajánlunk. A vezetés díja 3.000 Ft/csoport (max. 25 főig). A tárlatvezetések díja a belépőjegyet nem tartalmazza.

Széchenyi 2020
Széchenyi 2020