1/3

Szeretettel hívjuk az idősebb korosztály tagjait, legyenek akár kezdő nyugdíjasok vagy igazán szépkorúak, még annál is szebb korúak avagy igencsak jelentős mennyiségű élettapasztalattal rendelkezők, látogassanak el hozzánk a kifejezetten nekik szánt előadássorozatunkra.

A programokon való részvétel előzetes regisztrációhoz és nyugdíjas belépőjegy megváltásához kötött (III. kerületi lakcímkártyával rendelkező látogatóink számára a program ingyenes).

Helyszín: Aquincumi Múzeum (1031 Budapest, Szentendrei út 135.)

További információ és jelentkezés: regisztracio@aquincum.hu, 06-1-250-16-50

Következő időpontok és témák:

2024. február 1., 14.00: Stop-shop: boltok, műhelyek, plázák a római kori Aquincumban / Dr. Láng Orsolya, régész

Ma már ugyan nagyon nehéz elképzelni, de közel 1800 évvel ezelőtt sem volt új a nap alatt: a rómaiak a mai plázák/piacok ősébe, a macellumba jártak vásárolni, talponálló, streetfood-szerű büfékben költötték el ebédjüket és a főutak menti boltsoron szerezhettek be mindent, a fazéktól a lábbeliig. Hogy néztek ki és működtek ezek a boltok, éttermek, műhelyek? Miről vitatkozott egy kelta árus a szír vásárlóval és vajon milyen szagokat (nem) tolerált egy aquincumi városlakó? Az interaktív előadáson és tárlatvezetésen mindezeken kívül még sok minden másról is szó lesz majd….
Regisztráció kezdete: január 2., regisztracio@aquincum.hu

2024. március 7., 14.00: “Nincs szépséghiba, mit nem fed ezer lelemény!” – szépségápolás és egészségmegőrzés a római korban / Dr. Láng Orsolya, régész

A római nők (sőt, a férfiak is!) – minő meglepetés – ugyanúgy adtak a jó és ápolt megjelenésre, mint manapság: arcfestékek, parfümök, krémek, olajok szerepeltek a repertoárban, de nem maradtak munka nélkül a fodrászok, kozmetikusok és a masszőrök sem. Mit keresett a krokodilürülék, a mínium, vagy éppen a kecskehús a kozmetikumokban? Hogyan változott a frizuradivat és mit árulnak el a korabeli gyógyászatról az aquincumi sírokból előkerült régészeti leletek?  Mindezekről – és még sokkal több érdekességről  – is szó lesz az előadás alkalmával, ahol a résztvevők közelről is megnézhetik, sőt kézbe is vehetik a római kori szépségápolásban használt tárgyakat.
Regisztráció kezdete: február 2., regisztracio@aquincum.hu

2024. április 4., 14.00: “Ó, hogy nem úntat /A régi kútat / Elnézni csendbe…” – Népvándorlás kori kutak szerepe, jelentősége és továbbélése az egykori településeken / Mészáros Boglárka, régész
Regisztráció kezdete: március 8., regisztracio@aquincum.hu

2024. május 2., 14.00: Kik éltek a Duna túloldalán? Pest térsége a római korban / Olgyay János, régész
Regisztráció kezdete: április 5., regisztracio@aquincum.hu

2024. június 6., 14.00: Fürdő, bor, szerelem – Barangolás az ókori wellness történetében / Dr. Fényes Gabriella, régész

Fürdő, bor, szerelem a római élet triumvirátusa. Annyira meghatározta a római hétköznapokat, hogy egyesek, még sírkövükre is rávésették e szavakat. Az ismeretterjesztő előadás során az ókori rómaiak bőrébe bújva látogatunk el a fürdőkbe. Dobáljuk a labdát, érezzük a fűtőkemencék perzselő forróságát, kapkodjuk lábunkat a felhevített padlón, csorog az izzadság rajtunk, dögönyözi hátunkat a masszőr, szomszédunkkal megtárgyaljuk a helyi és birodalmi pletykákat, belemerülünk a hűsítő vízbe, illóolajjal kenekedünk, tiszta ruhába bújunk, és ha egy tolvaj nem lopta el lábbelinket, elégedetten és kipihenve távozunk. Közben persze megismerjük Bacchus adományát és Venus birodalmába is betekintést nyerünk.
Regisztráció kezdete: május 3., regisztracio@aquincum.hu

Széchenyi 2020
Széchenyi 2020