1/3

A BTM Aquincumi Múzeum múzeumpedagógiai kínálata középiskolás osztályok számára.

Az árak tartalmazzák a belépőt, a magyar nyelvű tematikus tárlatvezetést, illetve a foglalkozás költségeit. A kézműves foglalkozások ára az alapanyagköltségek miatt magasabb. Egyes foglalkozások kérhetők angol nyelven is. Ez esetben, a jelzett áron felül, az angol nyelvű tárlatvezetésért külön díjat kell fizetni.

A múzeumpedagógiai foglalkozások Óbuda-Békásmegyer Önkormányzatának illetékességi területén lévő alap- és középfokú oktatási intézmények tanulói számára ingyenesek.

A Kormány 1502/2017.(VIII.11.) számú, az országos múzeumok látogatásáról szóló határozata alapján a BTM Aquincumi Múzeumba utazó nappali rendszerű iskolai oktatásban résztvevő tanulók az iskola által szervezett csoportos utazás keretében díjmentes vasúti utazás igénybevételére jogosultak. További részletek ide kattintva olvashatók.

JELENTKEZÉS FOGLALKOZÁSRA

Kérjük, a választott programokra legalább 2 héttel az érkezési időpont előtt, 

IDE KATTINTVA 

regisztráljanak. 

A múzeumi órák keddtől péntekig kérhetők.

Ha egynél több osztállyal érkeznek, az osztályoknak csak eltérő foglalkozásokat tudunk tartani.

A múzeumpedagógiai foglalkozások nagy száma miatt, az előre lefoglalt időpontot követő 30 perc késés után tárgytalannak tekintjük a regisztrációt. 

A következő időpontokban már nem foglalható múzeumpedagógiai foglalkozás:

A 2023/2024-es tanévben
az összes múzeumpedagógiai foglalkozás
időpont betelt.

 

FOGLALKOZÁSOK KÖZÉPISKOLÁS OSZTÁLYOK SZÁMÁRA

 Pályaorientáció

Pályaorientáció

Interaktív pályaorientációs foglalkozás

Érdekel a régészet világa? Mindig is tudni akartad, hogyan zajlik egy igazi feltárás, hogy mi lesz a megtalált leletek sorsa miután dokumentálták és bevitték őket a múzeumba? Kíváncsi vagy, hogyan óvják meg vagy állítják helyre a műtárgyakat a restaurátorok? Pont pályaválasztás előtt állsz? Akkor ezen a foglalkozáson a helyed!

Időtartam: 1,5-2 óra

Ár: 1200 Ft/diák (min. 10 főtől max. 34 főig)

Ajánlott korosztály: 9-12. osztály

 aquincum_festohaz_kozeli

Jól lakni – ókori otthonok

Tematikus tárlatvezetés

A diákok a tárlatvezetés során, megtekinthetik a Romkertben az aquincumi lakóházak alaprajzát, elrendezését, különböző típusait összehasonlíthatják azokat a modern, 21. századi lakókörnyezettel. Az ún. Festőházban pedig közelről megfigyelhetik az ókori bútorzatot, díszítőelemeket és megbeszéljük a különböző helyiségek funkcióit, itt kézbe vehetik az egyes használati tárgyak másolatait, a Látványraktárban pedig együtt megtekintjük az eredeti műtárgyakat a legegyszerűbbektől a legfényűzőbbig.

Időtartam: 1-1,5 óra.

Ár: 1200 Ft/diák (min. 10 főtől max. 20 főig)

Ajánlott korosztály: 9-12. osztály

 Macellum

Műhelyek és boltok világa Aquincumban

Tematikus tárlatvezetés

Aki ezt a foglalkozást választja, elmerülhet velünk a római hétköznapi utcák forgatagában. Végig járjuk az iparos és kereskedő negyedet, bekukkantunk egy-egy udvarba, házba. Meglátogatjuk a vásárcsarnokot, és a főút mentén a boltsort. A kiállításban megtekintjük a témához kapcsolódó eredeti tárgyakat, majd a thermopoliummá átalakított részen megbeszéljük, hogyan működött egy ókori fogadó.

Időtartam: 1-1,5 óra.

Ár: 1200 Ft/diák (min. 10 főtől max. 20 főig)

Ajánlott korosztály: 9-12. osztály

 

eltek 

Hogyan éltek a rómaiak?

Tematikus tárlatvezetés és életmódtörténeti szituációs játék

A diákok tematikus tárlatvezetésen vesznek részt, majd római ruhákba öltözve, egyszerűbb korhű kellékek felhasználásával játszanak el egy-egy jellegzetes ókori szituációt (pl. áldozatbemutatás, temetés, esküvő).

Időtartam: 1,5-2 óra

Ár: 1200 Ft/diák (min. 10 főtől max. 20 főig)

Ajánlott korosztály: 9-12. osztály

 Fürdőkultúra

Fürdőkultúra a római korban

Tematikus tárlatvezetés és beszélgetés

A diákok a tárlatvezetés során, néhány másik épület mellett, alaposan megtekinthetik és összehasonlíthatják a romkert egyik közfürdőjét és magánfürdőjét. Közben közelebbről megnézhetik, vagy akár kézbe is vehetik a fürdőkben egykor mindennapos használati tárgyak másolatait. Összehasonlíthatják a medencéket, illetve az egykori „wellness” szolgáltatásokat a maiakkal, valamint megtudhatják hogyan működött a padlófűtés, mire kellett ügyelni a legmelegebb helyiségben és milyen élmény lehetett az illemhely.

Időtartam: 1-1,5 óra.

Ár: 1200 Ft/diák (min. 10 főtől max. 20 főig)

Ajánlott korosztály: 9-12. osztály

 antik

Antik szépség – antik viselet

Tematikus tárlatvezetés és interaktív foglalkozás

A gyerekek a tárlatvezetés során megismerkedhetnek a római hétköznapokkal, majd közelebbről is megnézhetik az antik szépségápolás tárgyi emlékeit és felpróbálhatnak egy római viseletet.

Időtartam: 1,5 óra

Ár: 1200 Ft/diák (min. 10 főtől max. 20 főig)

Ajánlott korosztály: 9-12. osztály 

 aquincum_mithras

Mithras nyomában – csillagok, planéták, titkok

Interaktív (beltéri) előadás vetítéssel

A 2018 nyarán átadott Mithras szentély rekonstrukciónkhoz kapcsolódó vallástörténeti foglalkozás középiskolás diákok számára.

Visszatekerve az időt, kivetítjük (2D) az 1. századi Róma nappali és éjszakai égboltjának képét, megfigyeljük a Mithras kultusz szempontjából is fontos csillagképeket, égitesteket, jelenségeket több időpontban. Közben megbeszéljük, hogy a rómaiak természettudományos ismereteiket hogyan használhatták fel a hétköznapokban, az időszámításban és a vallási életben.

Majd sétánk során összehasonlítjuk a múzeum két látogatható Mithras szentélyét, megismerkedünk a vallás jellegzetességeivel, még nyitott, izgalmas kérdéseivel, és közösen keressük a választ a szentély belső elrendezésének, és a központi kultuszkép szimbólumainak csillagászati értelmezésére.

Időtartam: 1,5 óra.

Ár: 1200 Ft/diák (min. 10 főtől max. 20 főig)

Ajánlott korosztály: 9-12. osztály

 Légy Te is az ókor mérnöke

Legyél Te is az ókor mérnöke!

Az ICOM Magyar Nemzeti Bizottság múzeumpedagógiai különdíjas múzeumi órát létrehozó régész által tartott interaktív foglalkozás 2024. június 4-től kérhető.

A foglalkozás során az ókori tudomány világába kalauzoljuk a diákokat. A környezetismeret, természetrajz, fizika, kémia, földrajz vagy történelem tankönyvekben megtalálható ókorra vonatkozó ismeretekhez hozzáadjuk régészeti tudásunkat, bemutatva, hogy az ókori kutatók is hús- vér emberek voltak, az általuk létrehozott tudás, pedig maga az élet. A diákok kipróbálhatnak néhány ókori találmányt, elvégezhetik az ókori múzeumokban kitalált kísérleteket, megismerhetik azt a régészeti leletet, ami Aquincumnak az ókori tudományhoz való kapcsolatát bizonyítja, és elsajátíthatják azokat az alapvető ismereteket, amiket egy római mérnöknek feltétlenül tudni kellett.

Időtartam: 1-1,5 óra

Ár: 1200 Ft/diák (min. 10 főtől max. 20 főig)

Ajánlott korosztály: 9. osztály

 Történelmi verseny

Hazaút, a messziről jött Lucius kalandjai Aquincumban

Katonai témájú, csoportos feladatmegoldó foglalkozás

A diákok tárlatvezetéssel tekintik meg a múzeum  “A római sas árnyékában – katonaélet az aquincumi limes mentén” c. állandó kiállítását. Majd kiscsoportokban egy rabszolgasorba került, Rómában felnőtt fiú, Lucius Aquincumba vezető útját követik végig a kiállításon és időjárás függvényében a romkerten keresztül. A csoportok kitöltik a  tematikus  feladatlapot, melynek kérdései segítik értelmezni a kiállítótérben és romkertben látottakat.

Időtartam: 1,5 óra

Ár: 1200 Ft/diák (min. 10 főtől max. 20 főig) A foglalkozás kérhető angol nyelven is. Ez esetben, a jelzett áron felül, az angol nyelvű tárlatvezetésért külön díjat kell fizetni (14 000 Ft).
Ajánlott korosztály: 9-12. osztály

 

Értelmileg akadályozott tanulók részére előre egyeztetett időpontban ingyenes interaktív Festőházi tárlatvezetést tartunk (a program kézműves foglalkozást nem tartalmaz). További információ: regisztracio@aquincum.hu.

Széchenyi 2020
Széchenyi 2020