Hírlevél feliratkozás


Leiratkozom
A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező.
1/2

A BTM Aquincumi Múzeum múzeumpedagógiai kínálata középiskolás osztályok számára.

A BTM Aquincumi Múzeum középiskolás diákok számára az alábbi múzeumpedagógia foglalkozásokat ajánlja.

Az árak tartalmazzák a belépőt, a magyar nyelvű tematikus tárlatvezetést, illetve a foglalkozás költségeit. A kézműves foglalkozások ára az alapanyagköltségek miatt magasabb. Egyes foglalkozások kérhetők idegen nyelven is. Ez esetben, a jelzett áron felül, az idegennyelvű tárlatvezetésért külön díjat kell fizetni.

A múzeumpedagógiai foglalkozások Óbuda-Békásmegyer Önkormányzatának illetékességi területén lévő alap- és középfokú oktatási intézmények tanulói számára ingyenesek.

A Kormány 1502/2017.(VIII.11.) számú, az országos múzeumok látogatásáról szóló határozata alapján a BTM Aquincumi Múzeumba utazó nappali rendszerű iskolai oktatásban résztvevő tanulók az iskola által szervezett csoportos utazás keretében díjmentes vasúti utazás igénybevételére jogosultak. További részletek ide kattintva olvashatók.

A múzeumi órák keddtől péntekig kérhetők.

Ha egynél több osztállyal érkeznek, az osztályoknak csak eltérő foglalkozásokat tudunk tartani. A „Legiosok Aquincumban” és a „Gladiátorok a Római Birodalomban” foglalkozások párhuzamosan nem kérhetők.

Kérjük, a választott programokra legalább 2 héttel az érkezési időpont előtt regisztráljanak az aquincum@aquincum.hu email címen. 

A múzeumpedagógiai foglalkozások nagy száma miatt, az előre lefoglalt időpontot követő 30 perc késés után tárgytalannak tekintjük a regisztrációt. 

A következő időpontokban már nem foglalható múzeumpedagógiai foglalkozás:

június: 1-15.

Az Aquincumi Múzeumban a 2021-es “Iskolakapun kívüli program” voucherek 2022.03.31-ig voltak felhasználhatók.

 

Legyél Te is az ókor mérnöke!

Interaktív foglalkozás a múzeum ókori technikatörténeti tudás-és élménykuckójában

Az ókori tudomány fejlődésében a Kr. e. 3. század és a Kr. u. 1. század közötti időszak technikai szempontból különösen termékeny volt. Ekkor rengeteg innovatív ötlet született, szinte egy technikai forradalom zajlott le. Méghozzá egy elfelejtett technikai forradalom, mert ma már nem is tudjuk, hogy az újkori találmányok, sőt esetleg a ma is használt gépek, eszközök, berendezések eredete sokszor az ókorig nyúlik vissza. A múzeumi óra ebbe a különleges világba enged betekintést.

Időtartam: 1-1,5 óra

Ár: 1200 Ft/diák (min. 10 főtől max. 20 főig)

Ajánlott korosztály: 9. osztály

 

eltek 

Hogyan éltek a rómaiak?

Tematikus tárlatvezetés és életmódtörténeti szituációs játék

A diákok tematikus tárlatvezetésen vesznek részt, majd római ruhákba öltözve, egyszerűbb korhű kellékek felhasználásával játszanak el egy-egy jellegzetes ókori szituációt (pl. áldozatbemutatás, temetés, esküvő).

Időtartam: 1,5-2 óra

Ár: 1200 Ft/diák (min. 10 főtől max. 20 főig)

Ajánlott korosztály: 9-12. osztály

 

legio

Legiosok Aquincumban

Tematikus tárlatvezetés és beszélgetés

A diákok, romkerti tárlatvezetést követően, beszélgetés formájában megismerkedhetnek a római katonák életével, képet alkothatnak a katonai táborok felépítéséről, a légiósok mindennapjairól, és felpróbálhatják, illetve kézbe vehetik a tipikus felszerelési tárgyak másolatait.

Időtartam: kb. 1,5-2 óra.

Ár: 1200 Ft/diák (min. 10 főtől max. 20 főig)

Ajánlott korosztály: 9-12. osztály

 

glad

Gladiátorok a Római Birodalomban

Tematikus tárlatvezetés és interaktív előadás

A romkerti tárlatvezetést követően beszélgetés következik a gladiátorok életéről, felszereléséről. A diákok kezükbe vehetik, felpróbálhatják a gladiátorok felszerelését, végül ők is küzdhetnek a győzelemért.

Időtartam: kb. 1,5 óra létszámtól függően.

Ár: 1200 Ft/diák (min. 10 főtől max. 20 főig).

Ajánlott korosztály: 9-12. osztály

A küzdelem rész szabadtéren zajlik, így nagyon rossz időjárási viszonyok esetén csak a tárlatvezetés-beszélgetés programpontokat tudjuk biztosítani.

 

 antik

Antik szépség – antik viselet

Tematikus tárlatvezetés és interaktív foglalkozás

A gyerekek a tárlatvezetés során megismerkedhetnek a római hétköznapokkal, majd közelebbről is megnézhetik az antik szépségápolás tárgyi emlékeit és felpróbálhatnak egy római viseletet.

Időtartam: 1,5 óra

Ár: 1200 Ft/diák (min. 10 főtől max. 20 főig)

Ajánlott korosztály: 5-8. osztály 

 aquincum_mithras

Mithras nyomában – csillagok, planéták, titkok

Interaktív (beltéri) előadás vetítéssel

A 2018 nyarán átadott Mithras szentély rekonstrukciónkhoz kapcsolódó vallástörténeti foglalkozás középiskolás diákok számára.

Visszatekerve az időt, kivetítjük (2D) az 1. századi Róma nappali és éjszakai égboltjának képét, megfigyeljük a Mithras kultusz szempontjából is fontos csillagképeket, égitesteket, jelenségeket több időpontban. Közben megbeszéljük, hogy a rómaiak természettudományos ismereteiket hogyan használhatták fel a hétköznapokban, az időszámításban és a vallási életben.

Majd sétánk során összehasonlítjuk a múzeum két látogatható Mithras szentélyét, megismerkedünk a vallás jellegzetességeivel, még nyitott, izgalmas kérdéseivel, és közösen keressük a választ a szentély belső elrendezésének, és a központi kultuszkép szimbólumainak csillagászati értelmezésére.

Időtartam: 1,5 óra.

Ár: 1200 Ft/diák (min. 10 főtől max. 20 főig)

Ajánlott korosztály: 9-12. osztály