1/3

A BTM Aquincumi Múzeum múzeumpedagógiai kínálata felső tagozatos osztályok számára.

Az árak tartalmazzák a belépőt, a magyar nyelvű tematikus tárlatvezetést, illetve a foglalkozás költségeit. A kézműves foglalkozások ára az alapanyagköltségek miatt magasabb. Egyes foglalkozások kérhetők angol nyelven is. Ez esetben, a jelzett áron felül, az angol nyelvű tárlatvezetésért külön díjat kell fizetni.

A múzeumpedagógiai foglalkozások Óbuda-Békásmegyer Önkormányzatának illetékességi területén lévő alap- és középfokú oktatási intézmények tanulói számára ingyenesek.

A Kormány 1502/2017.(VIII.11.) számú, az országos múzeumok látogatásáról szóló határozata alapján a BTM Aquincumi Múzeumba utazó nappali rendszerű iskolai oktatásban résztvevő tanulók az iskola által szervezett csoportos utazás keretében díjmentes vasúti utazás igénybevételére jogosultak. További részletek ide kattintva olvashatók.

JELENTKEZÉS FOGLALKOZÁSRA

Kérjük, a választott programokra legalább 2 héttel az érkezési időpont előtt, 

IDE KATTINTVA

regisztráljanak. 

A múzeumi órák keddtől péntekig kérhetők.

Ha egynél több osztállyal érkeznek, az osztályoknak csak eltérő foglalkozásokat tudunk tartani.

A múzeumpedagógiai foglalkozások nagy száma miatt, az előre lefoglalt időpontot követő 30 perc késés után tárgytalannak tekintjük a regisztrációt. 

A következő időpontokban már nem foglalható múzeumpedagógiai foglalkozás:

A 2023/2024-es tanévben
az összes múzeumpedagógiai foglalkozás
időpont betelt.

 

FOGLALKOZÁSOK FELSŐ TAGOZATOS OSZTÁLYOK SZÁMÁRA

 aquincum_festohaz_kozeli

Jól lakni – ókori otthonok

A diákok a tárlatvezetés során, megtekinthetik a Romkertben az aquincumi lakóházak alaprajzát, elrendezését, különböző típusait összehasonlíthatják azokat a modern, 21. századi lakókörnyezettel. Az un. Festőházban pedig közelről megfigyelhetik az ókori bútorzatot, díszítőelemeket és megbeszéljük a különböző helyiségek funkcióit, itt kézbe vehetik az egyes használati tárgyak másolatait, a Látványraktárban pedig együtt megtekintjük az eredeti műtárgyakat a legegyszerűbbektől a legfényűzőbbig.

Időtartam: 1-1,5 óra.

Ár: 1200 Ft/diák (min. 10 főtől max. 20 főig)

Ajánlott korosztály: 5-8. osztály

 Macellum

Műhelyek és boltok világa Aquincumban

Aki ezt a foglalkozást választja, elmerülhet velünk a római hétköznapi utcák forgatagában. Végig járjuk az iparos és kereskedő negyedet, bekukkantunk egy-egy udvarba, házba. Meglátogatjuk a vásárcsarnokot, és a főút mentén a boltsort. A kiállításban megtekintjük a témához kapcsolódó eredeti tárgyakat, majd a thermopoliummá átalakított részen megbeszéljük, hogyan működött egy ókori fogadó.

Időtartam: 1-1,5 óra.

Ár: 1200 Ft/diák (min. 10 főtől max. 20 főig)

Ajánlott korosztály: 5-8. osztály

 

meselnek

 

Miről mesélnek a romok? 

Tematikus tárlatvezetés és játékos feladatok a romkertben

A diákok idegenvezetéssel sétálnak végig a múzeum romkertjén, majd csoportokra osztva játékos vetélkedő keretében dolgozzák fel az elhangzottakat. A feladatok közt szerepel “kincskeresés” a romkertben  és feladatlap kitöltése. A foglalkozást, szabadtéri jellege miatt, tavasztól őszig ajánljuk.

Időtartam: 1,5-2 óra

Ár: 1200 Ft/diák (min. 10 főtől max. 25 főig) A foglalkozás kérhető angol nyelven is. Ez esetben, a jelzett áron felül, az angol nyelvű tárlatvezetésért külön díjat kell fizetni (14 000 Ft, 26+ fő: 18 000 Ft).

Ajánlott korosztály: 5-8.osztály 

 mozaik

Legyél Te is mozaikrakó mester! (átmenetileg nem kérhető)

Tematikus tárlatvezetés és kézműves foglalkozás

A diákok tárlatvezetés során ismerkednek Aquincum polgárvárosával és a mozaikokkal, s maguk is kipróbálhatják az egyszerűbb mozaikkészítés technikáját, majd az elkészített képecskét magukkal vihetik.

Időtartam: 1,5 óra

Ár: 1500 Ft/diák (min. 10 főtől max. 15 főig) A foglalkozás kérhető angol nyelven is. Ez esetben, a jelzett áron felül, az angol nyelvű tárlatvezetésért külön díjat kell fizetni (14 000 Ft).

Ajánlott korosztály: 5-8. osztály (A nehézségi szintet a résztvevők életkorához igazítjuk.)

A foglalkozás a Hercules villában is kérhető április 1. és október 31. között.

 

eltek 

Hogyan éltek a rómaiak?

Tematikus tárlatvezetés és életmódtörténeti szituációs játék

A diákok tematikus tárlatvezetésen vesznek részt, majd római ruhákba öltözve, egyszerűbb korhű kellékek felhasználásával játszanak el egy-egy jellegzetes ókori szituációt (pl. áldozatbemutatás, temetés, esküvő).

Időtartam: 1,5-2 óra

Ár: 1200 Ft/diák (min. 10 főtől max. 20 főig)

Ajánlott korosztály: 5-8. osztály

 varosi

Városi élet Aquincumban

Tematikus tárlatvezetés és kézműves foglalkozás

A diákok tárlatvezetéssel tekintik meg a múzeum romkertjét vagy állandó kiállítását, majd kézműves foglalkozás keretében dolgozzák fel a látottakat, és elkészítenek egy kisebb tárgyat, amelyet magukkal vihetnek.

Időtartam: 1,5 óra

Ár: 1500 Ft/diák (min. 10 főtől max. 20 főig) A foglalkozás kérhető angol nyelven is. Ez esetben, a jelzett áron felül, az angol nyelvű tárlatvezetésért külön díjat kell fizetni (14 000 Ft).

Ajánlott korosztály: 5-8. osztály

 

Fürdőkultúra

Fürdőkultúra a római korban

Tematikus tárlatvezetés és beszélgetés

A diákok a tárlatvezetés során, néhány másik épület mellett, alaposan megtekinthetik és összehasonlíthatják a romkert egyik közfürdőjét és magánfürdőjét. Közben közelebbről megnézhetik, vagy akár kézbe is vehetik a fürdőkben egykor mindennapos használati tárgyak másolatait. Összehasonlíthatják a medencéket, illetve az egykori „wellness” szolgáltatásokat a maiakkal, valamint megtudhatják hogyan működött a padlófűtés, mire kellett ügyelni a legmelegebb helyiségben és milyen élmény lehetett az illemhely.

Időtartam: 1-1,5 óra.

Ár: 1200 Ft/diák (min. 10 főtől max. 20 főig)

Ajánlott korosztály: 5-8. osztály

 antik

Antik szépség – antik viselet

Tematikus tárlatvezetés és interaktív foglalkozás

A diákok a tárlatvezetés során megismerkedhetnek a római hétköznapokkal, majd közelebbről is megnézhetik az antik szépségápolás tárgyi emlékeit és felpróbálhatnak egy római viseletet.

Időtartam: 1,5 óra

Ár: 1200 Ft/diák (min. 10 főtől max. 20 főig)

Ajánlott korosztály: 5-8. osztály 

 aquincum_mithras

Mithras nyomában – csillagok, planéták, titkok

Interaktív (beltéri) előadás vetítéssel

A 2018 nyarán átadott Mithras szentély rekonstrukciónkhoz kapcsolódó vallástörténeti foglalkozás felső tagozatos diákok számára.

Visszatekerve az időt, kivetítjük (2D) az 1. századi Róma nappali és éjszakai égboltjának képét, megfigyeljük, milyen csillagképeket, égitesteket, jelenségeket tartottak fontosnak. Megbeszéljük, hogy ismereteik hogyan jelentek meg a római vallási életben. A fedett Mithras szentély látogatása során pedig megismerkedünk a vallás legérdekesebb kérdéseivel, és a kultuszkép lehetséges csillagászati értelmezésének egyszerűbb változatával.

Időtartam: 1,5 óra.

Ár: 1200 Ft/diák (min. 10 főtől max. 20 főig)

Ajánlott korosztály: 5-8. osztály

 Légy Te is az ókor mérnöke

Legyél Te is az ókor mérnöke!

Az ICOM Magyar Nemzeti Bizottság múzeumpedagógiai különdíjas múzeumi órát létrehozó régész által tartott interaktív foglalkozás 2024. június 4-től kérhető.

A foglalkozás során az ókori tudomány világába kalauzoljuk a diákokat. A környezetismeret, természetrajz, fizika, kémia, földrajz vagy történelem tankönyvekben megtalálható ókorra vonatkozó ismeretekhez hozzáadjuk régészeti tudásunkat, bemutatva, hogy az ókori kutatók is hús- vér emberek voltak, az általuk létrehozott tudás, pedig maga az élet. A diákok kipróbálhatnak néhány ókori találmányt, elvégezhetik az ókori múzeumokban kitalált kísérleteket, megismerhetik azt a régészeti leletet, ami Aquincumnak az ókori tudományhoz való kapcsolatát bizonyítja, és elsajátíthatják azokat az alapvető ismereteket, amiket egy római mérnöknek feltétlenül tudni kellett.

Időtartam: 1-1,5 óra

Ár: 1200 Ft/diák (min. 10 főtől max. 20 főig)

Ajánlott korosztály: 5-8. osztály

 Történelmi verseny

Hazaút, a messziről jött Lucius kalandjai Aquincumban

Katonai témájú, csoportos feladatmegoldó foglalkozás

A diákok tárlatvezetéssel tekintik meg a múzeum  “A római sas árnyékában – katonaélet az aquincumi limes mentén” c. állandó kiállítását. Majd kiscsoportokban egy rabszolgasorba került, Rómában felnőtt fiú, Lucius Aquincumba vezető útját követik végig a kiállításon és időjárás függvényében a romkerten keresztül. A csoportok kitöltik a tematikus feladatlapot, melynek kérdései segítik értelmezni a kiállítótérben és romkertben látottakat.

Időtartam: 1,5 óra

Ár: 1200 Ft/diák (min. 10 főtől max. 20 főig) A foglalkozás kérhető angol nyelven is. Ez esetben, a jelzett áron felül, az angol nyelvű tárlatvezetésért külön díjat kell fizetni (14 000 Ft).

Ajánlott korosztály: 5-8. osztály

Értelmileg akadályozott tanulók részére előre egyeztetett időpontban ingyenes interaktív Festőházi tárlatvezetést tartunk (a program kézműves foglalkozást nem tartalmaz). További információ: regisztracio@aquincum.hu.

Széchenyi 2020
Széchenyi 2020