Hírlevél feliratkozás


Leiratkozom
A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező.
1/4

Aquincumi Dugó-blog (14.) – A polgárvárosi amfiteátrum

Blog

Óbuda rejtett és kevésbé rejtett római örökségét végigjáró Dugó-blogunk ismét dübörög. Következő állomásunk: az aquincumi polgárváros amfiteátruma!

Hajnóczi_Régi_Épület

Hajnóczi_100 – Interjú a kurátorral

Blog

Az Aquincumi Múzeum időszaki kiállítása Hajnóczi Gyula születésének 100. évfordulóján állít emléket a hazai műemlékvédelem 20. századi történetének kiemelkedő személyiségének. Interjú a tárlat kurátorával, L. Kurucz Katalinnal.

_DSC5993

Zseniális találmányok – Innovatív ötletek. Interjú a kurátorral.

Blog

Az Aquincumi Múzeum új időszaki kiállítása a technikatörténet különösen termékeny ókori időszakát mutatja be. A tárlaton megismerkedhetünk a kor zseniális találmányaival, és a lángelmékkel, akiknek ezeket köszönhetjük. Interjú a kiállítás kurátorával, Dr. Fényes Gabriella régésszel.

Heron II boritokep

Alexandriai Hérón II.: A világ első „autója” és más találmányok

Blog

Zseniális találmányok – innovatív ötletek: Epizódok az ókori technika történetéből c. új kiállításunkhoz kapcsolódóan rendszeresen mutatjuk be az interneten a technika és a tudomány kétezer éves újdonságait, és ötletet adunk arra is, hogy a vállalkozó szelleműek, hogyan válhatnak az ókor mérnökeivé. Negyedik epizódunk középpontjában: Alexandriai Hérón "autója" és más találmányai.

035

A városi önkormányzat – SPQR, csak kicsiben

Blog

Egy korábbi bejegyzésben megismerkedhettünk az i.sz. 2-3. század fordulóján Aquincumban élő M. Antonius Victorinusszal. Többek között a polgárvárosi háza mellett felépített Mithras szentélyből származó feliratokból tudjuk, hogy Victorinus nem csak egy egyszerű polgár volt. Egyebek mellett ő volt Aquincum egyik decurioja. E cím adja bejegyzésünk témáját.