Hírlevél feliratkozás


Leiratkozom
A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező.
1/3

BTM Aquincumi Múzeum, Kuzsinszky Bálint Régészeti Szakkönyvtár

(Bálint Kuzsinszky Archaeological Library)
Levélcím: 1031 Budapest, Záhony u. 4.
Tel.: 06-1-250-1650
Kódjele: B 1187
Jellege: szakkönyvtár, tudományos könyvtár I.
Könyvtáros: Méreg Erzsébet könyvtáros

Szolgáltatások:
korlátozott kölcsönzés
helybenolvasás
korlátozott másolás
tájékoztatás
gyarapodási jegyzék
tartalomjegyzék-szolgáltatás

Nyitvatartás:

hétfő – szerda: 9.00 – 15.30

csütörtök: ZÁRVA

péntek: 9.00 – 14.30

A könyvtár fő gyűjtőköre:
Őskori, ókori és népvándorlás kori régészet, ezen korszakokon belül:
Budapest története,
magyarok, illetve Magyarország története (részben kerül gyűjtésre),
egyetemes történet,
ókori – város és településtörténet,gazdaság- és társadalomtörténet, hadtörténet,művészet, építészet, vallástörténet, epigráfia, múzeumpedagógia

A Budapesti Történeti Múzeum egységes könyvtárral rendelkezik, de részlegei jelenleg három különböző helyen találhatóak. Az Aquincumi Múzeum egyik épületében elhelyezkedő Kuzsinszky Könyvtár az Ókortörténeti Osztály illetve az Ős- és Népvándorlás kori Osztály munkatársait szolgálja ki elsősorban a gyűjteményével.

A könyvtár jelenlegi állománya közel 18.000 kötet, ennek egyharmadát a 277-féle – túlnyomórészt régészeti – szakfolyóirat, évkönyv teszi ki, a periodikákból 87 kurrens. A gyűjtemény az 1945 előtti Aquincumi Múzeum könyvtárának köszönhetően sok olyan könyvet is tartalmaz, amelyek más szakkönyvtárakban nem, vagy csak elvétve találhatóak meg. A könyvtár értékes részét képezi az archív gyűjtemény (Muzeális Értékű Dokumentumok Különgyűjteménye) 90 kötettel, továbbá a Kuzsinszky-gyűjtemény, amely Kuzsinszky Bálint hagyatékának könyvanyaga, s köteteit özvegye ajánlotta fel a Múzeumnak 1939-ben.

A gyűjtemény jelenleg leíró (szerzői és címszerinti betűrendes) katalógussal rendelkezik, 1995-tõl tárgyszavas katalógus, sorozati és földrajzi katalógus is készül. 2010-től integrált könyvtári rendszerben történik a dokumentumok feldolgozása. Az Aquincumi Múzeum dolgozóinak megjelent munkáiból, illetve Budapest, Aquincum irodalmából cikk-katalógust is építünk a gyűjteményes kötetek, periodikák analitikus feltárása nyomán.

Az állománygyarapítás legjelentősebb eszköze a kiadványcsere, amelyet a BTM Középkori Könyvtára végez. A múzeum kiváló szakmai kapcsolatainak köszönhetően ajándékba is sok fontos könyvet kap, amelyek a könyvtárat gyarapítják.