1/3

BTM Aquincumi Múzeum, Kuzsinszky Bálint Régészeti Szakkönyvtár

A Budapesti Történeti Múzeum Kuzsinszky Bálint Régészeti Szakkönyvtára korlátozottan nyilvános, tudományos szakkönyvtár.

Fő gyűjtőköre az őskori, ókori és népvándorlás kori régészet, ezen korszakokon belül: Budapest története, magyarok, illetve Magyarország története, egyetemes történet, ókori város- és településtörténet, gazdaság- és társadalomtörténet, hadtörténet, művészet, építészet, vallástörténet, epigráfia és múzeumpedagógia.

A BTM régészeti tevékenységéből adódóan a Könyvtár kiemelten gyűjti a magyarországi régészeti ásatásokhoz köthető publikációkat, a legrangosabb régészeti szakfolyóiratokat, és a hasonló tevékenységi körrel rendelkező hazai és külföldi múzeumok kiadványait. A kutatói igények figyelembe vételével beszerzi mindazokat a dokumentumokat, amelyek az említett témákhoz tartozó tudományos kutatást támogatják.

A könyvtár jelenlegi állománya közel 22.000 kötet, melynek közel egyharmadát régészeti szakfolyóirat, évkönyv teszi ki. A gyűjtemény az 1945 előtti Aquincumi Múzeum könyvtárának köszönhetően sok olyan könyvet is tartalmaz, amelyek más szakkönyvtárakban nem, vagy csak elvétve találhatóak meg. A könyvtár értékes részét képezi az archív gyűjtemény, továbbá a Kuzsinszky-gyűjtemény, amely Kuzsinszky Bálint hagyatéka, melynek könyvanyagát özvegye ajánlotta fel 1939-ben a múzeumnak.

Könyvtárhasználat:

A Kuzsinszky Bálint Régészeti Szakkönyvtár elsősorban az intézmény munkatársainak tudományos munkáját segíti, de kiszolgálja azokat a külsős kutatókat, egyetemi hallgatókat is, akiknek szükségük van a gyűjteményben található szakirodalomra. A könyvtár szolgáltatásait a Budapesti Történeti Múzeum minden munkatársa automatikusan igénybe veheti. Külsős kutatók számára előzetes bejelentkezés és időpont-egyeztetés szükséges az alábbi e-mail-en: konyvtar.aq@btm.hu. Számukra a használat kutatói engedélyhez kötött, melyet a könyvtár osztályvezetője állít ki. A könyvtár dokumentumait külsős kutatók nem kölcsönözhetik, de helyben használhatják.  A könyvtárhasználat további feltételeit és rendjét a „A könyvtárhasználati szabályzat” tartalmazza.

A könyvtár állománya online adatbázisban (Szirén) kereshető: http://www.sziren.com/szir_ker_osztott.htm?kivalasztott=3

Elérhetőségek:

Budapesti Történeti Múzeum, Kuzsinszky Bálint Régészeti Szakkönyvtár

1031 Budapest, Záhony u. 4.

Telefon: +36 1 250-1650

E-mail:   konyvtar.aq@btm.hu

Nyitvatartás:

Hétfő 9:00-15:30
Kedd 9:00-15:30
Szerda 9:00-15:30
Csütörtök: zárva
Péntek 9:00-14:30

Szolgáltatások:

  • helyben használat
  • könyvtárközi kölcsönzés
  • tájékoztatás
  • számítógép- és internet használat
  • online katalógus (Szirén) és cédulakatalógus használata
  • online adatbázisok használata
  • fénymásolás és szkennelés (max. 20 oldal)

A könyvtárban elérhető online adatbázisok:

Széchenyi 2020
Széchenyi 2020