1/3

Equus October

Equus October – Az “Októberi Ló” római ünnepe: október 15-én, szombaton, 15:00-18:00 között az Aquincumi Múzeumban

A Nova Roma nemzetközi római hagyományőrző szövetség tagcsapatai és barátai szeretettel várnak minden kedves bekapcsolódni vágyó érdeklődőt október idusának római ünnepén, az Októberi Ló fesztiválján az Aquincumi Múzeum romkertjében, a római fórum oltáránál.

Az Októberi Ló a rómaiak egyik legősibb, mágikus jellegű ünnepe volt, amikor rituális lóverseny keretében a győztes lovat feláldozták a nép üdvéért. Mivel a rómaiak a trójaiaktól származtatták magukat, sokak szerint a trójai faló cselének megbosszulására és egy hasonló végzet elhárítása érdekében kellett a lovat feláldozni, mely egyúttal Mars szent szimbóluma is volt, és a római hadsereg hadi győzelmeinek zálogaként is tekintettek erre az ünnepre. Az Októberi Ló ünnepe igazi népünnepély volt, a városi Subura és a Via Sacra kerületeinek fergeteges vetélkedésével, utcai mérkőzésekkel, misztikus vallási rituáléval, utcai lakomával. Ezt az ünnepet és hangulatot idézik most meg kicsiben, október 15-én, szombat délután 15:00 órától a hagyományőrző csapatok Aquincumban, a római fórum főoltáránál.

A program új pontifex inaugurálásával és felszentelésével kezdődik 15:00 órakor. Rövidebb szünetet követően a census (római népszámlálás) és a lustrum megtartásával folytatódik 16:30-kor, melynek része az új lovagok és szenátorok beiktatása, ezt követi majd az Októberi Ló mulatsága, az ünnepi szertartás és a kerületek viadala. Az érdeklődő múzeumlátogatóknak lehetőségük lesz bekapcsolódni a római szertartásokba és a kerületek vetélkedőjébe. A Subura és a Via Sacra kerületek viadalában pedig a győztes kerületben játszó múzeumlátogatók apró ajándékot is kapnak majd!

A program a hagyományos múzeumi jegyekkel és kedvezményekkel látogatható.

Széchenyi 2020
Széchenyi 2020