1/3

Hallható múlt – Egy koncert, amelyre Aquincum 1800 éve vár

2019. május 10-én, pénteken 14 órakor az Aquincumi Múzeumban hallhatóvá válik a múlt, megszólal az ókori Róma zenéje. Ezen a délutánon a zene régészeti kutatásának eredményeit tárjuk a nagyközönség elé.

1931-ben egy májusi éjszakán Nagy Lajos régész csodálatos leletre bukkant a mai múzeumépület helyén. Tudta-e vagy csak sejtette, de munkája nyomán a világ legrégebbi orgonája került elő. Ez az orgona vezet minket most vissza a római évszázadokba, új rekonstrukcióján felcsendülnek a papirusztöredékeken fennmaradt ókori dallamok. A Kr. u. 3. században Aelia Sabina orgonált az itt lakóknak, aki húros hangszeren, valószínűleg kitharán is játszott. Ezen a hangszeren Hadrianus császár udvari zenészének, Mesomedesnek szerzeményei lesznek a koncerten hallhatók. A bemutatón nem maradhat ki a rómaiak leggyakrabban használt hangszere a tibia, görög nevén aulos sem. Ez az éles hangú, kettős, leginkább a mai oboához hasonló fúvós hangszer szinte az élet minden területén megszólalt, áldozatbemutatáskor az isteneknek, színházakban, zenei versenyeken, magas tisztségviselők hivatalos fellépésein, diadalmenetek alkalmával, esküvőkön, születésnapi ünnepségeken, temetési szertartásokon, sőt a kocsmákban is. Az Aquincumban állomásozó legio hivatásos zenészeket is alkalmazott, Aelia Sabina férjén a szintén orgonista Titus Aelius Iustuson kívül tubán (trombitán) és cornun (kürtön) játszókat is ismerünk. A tuba és a cornu elsősorban jeladásra szolgált, de az orgonával együtt, bármilyen megdöbbentő az amfiteátrumokban a véres gladiátorjátékokat is kísérte. Az orgona ugyanis akkoriban még egyáltalán nem templomi hangszer volt, az első keresztények istentiszteletein hangszeres kíséret nélküli énekszó hangzott fel, olyan, mint a szintén papiruszon ránk maradt és a koncerten meghallgatható Hymnus Trinitatis.

A hangszereket bemutatja és megszólaltatja az ókori orgona modern kori virtuóza Justus Willberg, az aquincumi zene és az orgona történetét elmeséli Fényes Gabriella.

Az előadást elsősorban diákoknak szánjuk, de minden érdeklődőt szeretettel várunk!

A programon való részvétel regisztrációhoz kötött: aquincum@aquincum.hu

A pénteki programra a normál múzeumi belépők és kedvezmények vehetők igénybe!

Az Orgonaünnep teljes programját ide kattintva olvashatják.

Széchenyi 2020
Széchenyi 2020