1/3

Kutatók éjszakája az Aquincumi Múzeumban

Az Aquincumi Múzeum idén is csatlakozik a Kutatók Éjszakája c. központi szervezésű programhoz 2015. szeptember 25-én.

Kutatók éjszakája az Aquincumi Múzeumban

2015. szeptember 25., 16.00 -21.00

 

3D lézerszkenner a régészet szolgálatában

16.00-21.00

Az ásatási dokumentáció geodéziai részei mind nyomtatott, mind digitális formában rövid idő alatt elkészíthetőek. A felmérés előnye, hogy a tényleges terepi munka lerövidíthető, a mérés eredményeként gyorsan előállítható a terület 3 dimenziós modellje, részletes helyszínrajza, valamint tetszés szerint további elemzésekre is lehetőség nyílik. A Kutatók Éjszkája idején ennek gyakorlatban való alkalmazásával ismerkedhetnek az érdeklődők a piLINE Kft. munkatársai segítségével.

 

Mit rejt a föld mélye? – georadaros mérések

17.30-21.00

A georadar, vagy más néven talajradar egy elektromágneses sugárzáson alapuló, földtani, régészeti és mérnöki vizsgálatokra alkalmazható geofizikai műszer. A bemutatóra ellátogatók megismerkedhetnek a georadar technika alapjaival, illetve bepillantást kapnak az eszköz sokrétű alkalmazási területeire főként régészethez kapcsolódó példákon keresztül. A rövid prezentációt követően az érdeklődők ki is próbálhatják az eszközt és „élesben” is végezhetnek vele méréseket, melyek során elképzelhető, hogy föld alatti falmaradványok is felsejlenek majd a kijelzőn.

Főszereplő: Dr. Páll Dávid Gergely 

Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Természeti Földrajzi és Geoinformatikai Tanszék munkatársa

 

A restaurálás folyamatai

Bemutató és kézműves foglalkozás, amely során az érdeklődők betekintést nyerhetnek játékos formában a restaurátor munka rejtelmeibe. Elsősorban gyermekek részére!

 

Spakli, ecset, lézerszkenner

16.00, 18.00, 20.00

Vezetés a Spakli, ecset, lézerszkenner című kiállításban, ahol megismerkedhetnek az ásatásokkal, az azokat segítő eszközökkel és a régészek munkájával. A két kurátor Dr. Láng Orsolya és Tóth Farkas Márton régészek mutatják be a kiállítást.

 

Kutatók éjszakája 2015

 

Széchenyi 2020
Széchenyi 2020