1/3

Múzeumok Őszi Fesztiválja

Az Aquincumi Múzeum idén az alábbi programokkal várja az érdeklődőket.

Barbár nap

A Barbár családi nap résztvevői azokkal a népekkel ismerkedhetnek meg, akikkel a rómaiak baráti, kereskedelmi vagy éppen ellenséges kapcsolatban álltak.

A múzeum romkertjét kelta és germán harcosok, kézművesek népesítik be, akik bepillantást engednek a mindennapi életükbe.

Időpont: október 1., 11.00-15.00

 

A polgárváros titkai

Az Aquincumi Múzeum igazgatója kalauzolja az érdeklődőket az egykori polgárváros területén. A séta során nem a már megszokott, ma is megtekinthető romokról lesz szó, hanem a rejtőzködő, máig nem látható épületek kerülnek előtérbe.

A program során Dr. Láng Orsolya mutatja be a múzeum területén kívül és belül elhelyezkedő, de mindmáig rejtőzködő római emlékeket.

Helyszín: Aquincumi Múzeum (1031 Budapest, Szentendrei út 135.) és környezete

Időpont: 2016. október 30. 14.00

A programon a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött! Regisztráció határideje: 2016. október 27., éjfél – A PROGRAM BETELT!

 

Elemlámpával a romkertben

Minden múzeum egészen más arcát mutatja sötétben, ezért a rendhagyó vezetés nem a megszokott nyitva tartási időben lesz megtartva, hanem zárás után, elemlámpák fényénél.

Az Aquincumi Múzeum igazgatója, Dr. Láng Orsolya kalauzolja az érdeklődőket az egykori polgárváros területén. A résztvevők elemlámpák fényénél barangolják be a múzeumot.

Időpont: 2016. november 4., 17.00

Kérjük, hogy a sétára hozzanak magukkal elemlámpát.

A programon romkerti belépő (felnőtt: 1.000,- Ft/fő, diák és nyugdíjas: 500,- Ft/fő) ellenében lehet részt venni, előzetes regisztráció alapján.

A regisztráció (aquincum@aquincum.hu) határideje: 2016. november 2., éjfél  – A PROGRAM BETELT!

 

Wellness az Ókorban – Záráshoz közeledve

Az időszaki kiállítás zárásához közeledve az érdeklődők interaktív módon nyernek bepillantást a római kori fürdők életébe mind technikai/műszaki-, mind élmény oldalról egyaránt.

Az Aquincumi Múzeum időszaki kiállításának célja, hogy bemutassa a rómaiak fürdési szokásait, azt hogy fürdőik nemcsak a mindennapi tisztálkodást szolgálták, hanem a „jó létnek” az „érezd jól magadnak” a színterei is voltak, a testi és lelki felüdülésre egyszerre nyújtottak lehetőséget. A 2016. november közepéig látogatható kiállításon Dr. Fényes Gabriella, a tárlat kurátora tart interaktív ismeretterjesztő sétát.

Időpont: 2016. november 5., 16.00-18.00

 

„Pannonia tematikus útvonal” tervezéséhez kapcsolódó workshop

A workshop célja, hogy a meghívott hazai, római emlékeket őrző múzeumokat összefogja a turisztikai termékkínálat bővítésének érdekében.

Egy tematikus útvonal kialakítása lehetővé teszi a térségbe látogató turisták számának, illetve az itt eltöltött időnek, az igénybe vett szolgáltatásoknak, végső soron a turisztikai árbevételnek a növelését.

Időpont: 2016. november 10-11.

 

Fürdő a legiótáborban

Az Aquincumi Múzeum egyik régésze kalauzolja az érdeklődőket Óbudán, a Fürdő Múzeumban, ahol az egykori katonai tábor fürdője tekinthető meg.

A mai Óbuda belső részén helyezkedett el egykoron a római település, Aquincum legiótábora, amelynek egyik jelentős méretű épülete volt a közfürdő, vagyis a Thermae Maiores. Az egykori épületet csaknem lefedi az mai Fürdő Múzeum, ahol az érdeklődők betekintést nyernek a „wellness komplexum” felépítésébe és hétköznapi életébe.

Helyszín: Fürdő Múzeum (1033 Budapest, Flórián téri aluljáró)

Időpont: 2016. november 12.

A programon a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött! Regisztráció határideje: 2016. november 10., éjfél

 

Aquincum útra kel!

Az utazó múzeum célja, hogy azok az általános iskolás és gimnazista diákok is, akik nem, vagy csak nehezen jutnak el a múzeumba, megismerjék a főváros római kori örökségét.

Az utazó múzeum során felmerülő témák nem az iskolai tananyag helyettesítésére, hanem annak kiegészítésére szolgálnak, emellett segítenek a római korban való hatékonyabb elmélyülésre. A felmerülő témák (szépségápolás, öltözködés/viselet, játékok és gyermekkor, írás, világítástechnika, gasztronómia és étkezési szokások, katonai élet, tudományok, vallási élet és ünnepek, valamint jeles napok egy római életében) a tananyag kiegészítésre, a római kor kulturális örökségében történő hatékonyabb elmélyülésre szolgálnak. A történelemkönyvek „száraz” tényei mellett, ez alkalommal kézbe vehető tárgyak segítségével elevenítjük meg az Ókor számunkra legfontosabb időszakait.

Előzetes bejelentkezés alapján a Múzeumok Őszi Fesztiválja teljes ideje alatt. (2016. szeptember 26 – november 13.)

Széchenyi 2020
Széchenyi 2020