1/3

Múzeumok Őszi Fesztiválja

Az Aquincumi Múzeum idén is csatlakozik a Múzeumok Őszi Fesztiváljához. A programok eléréséhez kérjük, kattintson ide.

Óbuda római rejtélyei – A Táborvárosi Múzeum

Az Aquincumi Múzeum egyik régésze kalauzolja az érdeklődőket Óbudán, a Táborvárosi Múzeumban, amely csak ezen alkalommal nyitja meg kapuit az érdeklődők előtt.

A mai Óbuda belső részén helyezkedett el egykoron a római település, Aquincum katonavárosa. A legiotábort körülvevő katonavárosban található a lakóház és vendégfogadó épület maradványait rejtő Táborvárosi Múzeum, ahol Budai-Balogh Tibor régész mesél a ritkán látogatható kiállítóhelyen.

A program időpontja: 2015 október 4. 11.00

Táborvárosi Múzeum (1036 Budapest, Pacsirtamező u. 65.)

 

Óbuda római rejtélyei – A polgárváros titkai

 Az Aquincumi Múzeum egyik régésze kalauzolja az érdeklődőket az egykori polgárváros területén. A séta során nem a már megszokott, ma is megtekinthető romokról lesz szó, hanem a rejtőzködő, máig nem látható épületek kerülnek előtérbe.

Dr. Láng Orsolya, az Aquincumi Múzeum régésze mutatja be a múzeum területén kívül és belül elhelyezkedő, de mindmáig rejtőzködő római emlékeket.

A program időpontja: 2015 október 18. 10.00

Aquincumi Múzeum (1031 Budapest, Szentendrei út 135.) és környezete

 

Ókori mesterségek nyomában

Az Aquincumi Múzeum területén megrendezésre kerülő programon a napjainkra feledés homályába vesző ókori mesterségek nyomába eredünk.

Az érdeklődők bepillanthatnak a kovács- és bronzöntő mester, valamint a freskó- és mozaikkészítő, a csont- és kőfaragó, illetve gyógyhatású kenőcsök és párlatok készítőjének műhelytitkaiba.

A program időpontja: 2015 október 11. 13.00-17.00

Aquincumi Múzeum (1031 Budapest, Szentendrei út 135.)

 

Témahét a katonaság jegyében – Tárlatvezetés

Az Aquincumi Múzeum egyik régésze a mai modern Óbuda szívében kalauzolja az érdeklődőket az egykori római település, Aquincum legiós táborának ma is látható helyszínein.

Dr. Beszédes József régész a mai Óbuda alatt, illetve a modern városkép részeként megtekinthető római emlékeket mutatja meg az érdeklődőknek a Flórián téri aluljáróban található Fürdőmúzeum érintésével.

A program időpontja: 2015 november 3. 14.00

Fürdőmúzeum (1033 Budapest, Flórián téri aluljáró) és környezete

 

Témahét a katonaság jegyében – Múzeumi órák

Az Aquincumi Múzeum a római legiósok témahetéhez kapcsolódva általános- és középiskolások számára múzeumi foglalkozásokat hirdet a Múzeumok Őszi Fesztiválja teljes időtartama alatt.

A speciális múzeumi óra során a diákok betekintést nyernek a római legiósok életébe és felszerelésébe, illetve a gyakorlatban tapasztalhatják meg, hogy miért is volt hatékony a hódító legiók haditechnikája.

A programra előzetes bejelentkezés szükséges!

Aquincumi Múzeum (1031 Budapest, Szentendrei út 135.)

 

Rejtélyes tárgyak, érdekes történetek – Múzeumi órák

Ezen a tematikus napon az Aquincumi Múzeum rejtélyes műtárgyaival és érdekes történeteivel ismerkedhetnek meg a diákok.

A középiskolásoknak meghirdetett program során a múzeum gyűjteményében fellelhető izgalmas átoktáblákkal, a világhírű aquincumi orgona mesébe illő megtalálásával, illetve egy elveszett majd megtalált fejű női szobor történetével ismerkednek meg az érdeklődők.

A program időpontja: 2015 október 14 – november 13.

A programra előzetes bejelentkezés szükséges!

Aquincumi Múzeum (1031 Budapest, Szentendrei út 135.)

 

mőf2015

kulturalis mestersegek-nyomaban-ikon-feher-hatter  oszbucsuztato rejtely

 

 

 

Széchenyi 2020
Széchenyi 2020