1/3

Aquincumi Dugó-blog (5.)

Centurio lakóháza

Egy hosszabb szünet után újból jelentkezünk az Aquincumi Dugó-bloggal. Újabb és újabb római műemlékeket veszünk górcső alá, amelyek szó szerint szemünk elé tárulnak, ha csak egy kicsit is jobbra vagy balra tekintünk Óbudán közlekedve. Legutóbb a Flórián téren hagytuk abba a nézelődést. Most itt vesszük fel a fonalat és az Üzletháztól kicsit délre fekvő római épület maradványaira vetünk pillantást.

De hol is járunk most?

Óbuda egyik legjelentősebb útkereszteződésénél, a Flórián téren járunk, a Szentendrei útról jobbra kanyarodunk a Vörösvári útra, majd körülbelül 80 méter megtétele után, a külső sávból szép rálátás nyílik mai Dugó-blog bejegyzésünk tárgyára, ami nem más, mint egy centurio lakóháza.

Először is lássuk a történelmi hátteret!

Mindenekelőtt lényeges tisztázni, hogy a római korban milyen épületek álltak a környéken. A mai Flórián tér és környezetét foglalta magába Aquincum legiótábora, amely a 2-3. században a katonák erődített szálláshelyéül szolgált. Ebben a korszakban egy legio közel 6000 fős legénysége 10 cohorsra volt felosztva és az egyes cohorsok laktanyái meghatározott rend szerint helyezkedtek el a táboron belül. Egy-egy cohors további hat centuriából állt, amelyek parancsnoka a centurio volt. A cohorsokon belül az elsőszámú kétszer akkora volt, mint a többi és a via principalis dextra, vagyis a legiótábor egyik főutcája mentén – jelen esetben az észak-déli főutca – helyezkedett el a szálláshelyük. Egy barakképületben kaptak helyet a katonák és a tisztek is, de lakókörülményeik igencsak eltérőek voltak.  A legénységi szállásokat általában egy utca két oldalán, egymással szembenéző, hosszú, téglalap alaprajzú épületekben alakították ki. Az utca felőli oszlopos verandáról 13 darab, előtérre és hálókamrára tagolódó szálláshely nyílt. Az előtérben a hétköznapok során szükséges fegyvereket tartották és általában nyolc katona pihent a kb. 16 négyzetméter alapterületű hálókamrákban elhelyezett, fából készült, emeletes ágyakon. A centuriák parancsnokai, a centuriok az egyes kaszárnyaépületek végében kialakított lakásokban éltek, amelyek lényegesen nagyobbak és kényelmesebbek voltak, mint a közkatonák szállásai. A centuriok lakóházait gyakran padlófűtéssel látták el és falfestménnyel is díszítették őket.

Mi az amit látunk belőle?

Az itt látható épületmaradványok az első cohors 5 centurio háza közül, észak felől nézve a másodikhoz tartoznak. A többi négy hasonló épület feltáratlan. Az oszlopsoros atrium körül egy folyosó nyomvonala figyelhető meg, illetve egy nagyobb és néhány kisebb lakóhelyiség, amelyek a 3. századi állapotot mutatják. A bemutatott rész nem foglalja magába az épület bejáratát, amely kelet felől, a tábor észak-déli főútjáról nyílt. A centurio házát a nyugatra lévő legénységi szállásoktól keskeny sikátor választotta el. A mini romkerttől keletre kb. 30 méterre láthatók a felállított oszlopok, amelyek a tábor észak-déli főútját jelzik. Ezek azonban a modern aszfaltozott közlekedőút kialakítása során az eredeti nyomvonaltól majdnem 15 méterrel át lettek helyezve keleti irányban.

Hamarosan újabb Flórián téri épületmaradványok nyomába eredünk, hiszen a legiótábor észak-déli főútja a Vörösvári úttól délre kialakított parkban folytatódik és vezet tovább a tábor déli kapujához. Ezek taglalása a következő blog bejegyzés alapját adja.

Egy szó, mint száz minden kedves érdeklődőt arra buzdítok, hogy tekintse meg a centurio lakóházának maradványait (a legjobb gyalogosan) ha máskor nem, akkor egy meleg nyári reggelen autóval araszolva, de természetesen csak akkor, ha éppen nem halad a forgalom.

centurio_lakohaz_4 centurio_lakohaz_3 centurio_lakohaz_2

Képek forrása: Google Street View

Kővágó Dániel

Széchenyi 2020
Széchenyi 2020