1/3

2020. május 10: 126 éves az Aquincumi Múzeum!

Megnyitásának 126. évfordulója alkalmából visszatekintünk az Aquincumi Múzeum születésének történetére.

Mi történt 1894. május 10-én?

Abban az esztendőben, amikor Torinóban meghalt Kossuth Lajos, amikor szabadalmaztatták az első mozgófilmet, amikor megnyílt a Manchesteri hajócsatorna, amikor P. Coubertin megalakította az Olimpiai Játékok modern kori megújítására az Olimpiai Bizottságot, amikor átadták  a Tower hidat Londonban, amikor megkezdődött a Dreyfus ügy, megszületett Gavrilo Princip, amikor Budapesten  megnyílt a New York Palota és a Nemzeti Szalon, amikor megszületett Szőnyi István, Aba Novák Vilmos, Déry Tibor, Derkovits Gyula, Molnár C.Pál, André Kertész és  meghalt Paulay Ede és Xantus János. Nos, ebben az 1894.  évben május 10- én megnyitotta kapuit az Aquincumi Múzeum.

Budapest című napilap címlapja (1894. augusztus 11.)

A Budapest című napilap címlapja (1894. augusztus 11.)

Az előzmények:

1878-ban Budapest Főváros Tanácsa határozatot hozott az Óbudán még felszínen látható romok védelmében. 1879-ben szakbizottság jelölte ki, melyek azok a területek, amelyeken a régészeti kutatás elkezdődhet. 1880-ban megindultak a rendszeres régészeti feltárások az aquincumi területen. Először az ún. Csigadombon, a római kori polgárvárosi amfitetárum területén, majd az ún. Papföldön (az aquincumi polgárváros középső részén).

Az aquincumi emlékek felkeltették a tudományos világ érdeklődését és nagy népszerűségnek örvendtek mind a közvélemény, mind az uralkodócsalád körében. Rómer Flóris a Műrégészeti Kalauzban (1866) mutatta be a területről származó értékes leletanyagot. Ennek hatására szerepeltek először külföldi kiállításon Aquincum emlékei. A szakmai érdeklődés növekedésének köszönhetően 1876-ban már a VIII. Nemzetközi Ősrégészeti és embertani konferencia vendégei ismerkedtek a főváros régiségeivel.

Az Óbudáról származó leletek kezdetben a Magyar Nemzeti Múzeumba kerültek. A jelentősebb leletek bemutatására az 1885. évi Országos Kiállítás fővárosi pavilonjában került sor. Sikerének köszönhetően döntés született az aquincumi leletek helyszíni bemutatásról az ún. Krempl malomban.

Előterjesztés a Fővárosi Múzeum alpítására

Előterjesztés a Fővárosi Múzeum alpítására

A Főváros közgyűlése 1887-ben megszavazta Gerlóczy Károly alpolgármester előterjesztését a múzeum létesítéséről, így 1894. május 10-én megnyitott az Aquincumi Múzeum, középpontban az Orczy Gyula által tervezett, antik szentély mintájára épített múzeumépülettel.

A múzeum átadása

A múzeum átadása

Széchenyi 2020
Széchenyi 2020