1/3

Aquincumi Dugó-blog (7.)

Római villa a Bécsi úti TESCO területén

Óbudán közlekedve, ha csak egy kicsit is jobbra vagy balra tekintünk, szó szerint szemünk elé tárulnak a római emlékek vagy az azokat rejtő modern létesítmények. Legutóbb a Bécsi út – Vörösvári út kereszteződésénél hagytuk abba a nézelődést és most újabb óbudai helyszínről jelentkezünk az Aquincumi Dugó-bloggal. Ez a hely pedig nem más, mint a Bécsi úti TESCO területe, ahol római villagazdasághoz tartozó épületek és a köztük lévő apró tárgyi emlékek kerültek napvilágra

De hol is járunk most?

Óbuda egyik jelentős közlekedési csomópontját, a Bécsi út – Vörösvári út kereszteződését elhagyva haladunk kifelé a Bécsi úton. A kereszteződéstől mérve másfél kilométer megtétele után, a baloldalon terül el a mai Dugó-blog bejegyzésünk tárgya. A korábbi blog bejegyzésektől eltérően most nem konzervált és helyreállított római kori épületmaradványokkal találkozunk, hanem csupán ezek nyomával, amit a modern épületek jelölnek.

Először is lássuk a történelmi hátteret!

A szóban forgó terület környéke sokszínű volt a római korban, hiszen nem messze húzódott a Kr.u. 1. század végétől kezdve az aquincumi katonaváros (tábor körüli település) északnyugati szegélye, egy temető, de emellett ipari létesítmények (például fazekasműhelyek) is megtalálhatóak voltak és természetesen a mai Bécsi út nyomvonalán haladt az egyik jelentős római útszakasz is. Az út mentén kerültek elő a villagazdaságok, amelyek kb. fél kilométerenként követik egymás, sűrű, elővárosi településláncolatot alkotva Aquincum település-együttesének szélén.

Mi az amit látunk belőle?

Sajnos ezekből már semmi sem látható, az ásatások helye mára beépült. 2007-ben, a szupermarket építését megelőzően végzett feltárás során kerültek elő a római villagazdasághoz tartozó épületek. A teraszosan kialakított területen álló épületeket egykor fehérre festették, tetejüket cserepekkel fedték, sőt egyik helyen még ajtónyílás is előkerült.  A napvilágra került egyéb leletek (pl. falfűtő téglák) arra utaltak, hogy padlófűtést is alkalmaztak az épületekben. Az előkerült mindennapi használati tárgyak (kerámiaedények és érmek) alapján a villakomplexum a Kr.u. 2. század elején épülhetett és a 4. század elejéig volt használatban.

Hamarosan újabb római épületmaradványok nyomába eredünk, hiszen a jobban ismert legiotábor és a katonaváros mellett, Óbuda még számtalan rejtett vagy jól látható történelmi emléket tartogat számunkra, de ezek taglalása a következő blog bejegyzések alapját adja.

Egy szó, mint száz minden kedves érdeklődőt arra buzdítok, hogy látogasson el az egykori villagazdaság és villaövezet határait jelző modern épületekhez (persze a legjobb gyalogosan) de ha máskor nem, akkor egy forró nyári reggelen autóval araszolva, és természetesen csak akkor, ha éppen nem halad a forgalom.

tesco_1 tesco_2  tesco_4

Képek forrása: Google Street View

 

Szöveg: Dr. Láng Orsolya

Szerkesztette: Kővágó Dániel

Széchenyi 2020
Széchenyi 2020