1/3

Aquincumi Dugó-blog (8.)

A 10-es út római elődje

Óbudán közlekedve, ha csak egy kicsit is jobbra vagy balra tekintünk, szó szerint szemünk elé tárulnak a római emlékek vagy az azokat rejtő modern létesítmények. Most újabb óbudai helyszínről jelentkezünk az Aquincumi Dugó-bloggal. Ez a hely pedig nem más, mint a mai 10-es út római elődje.

Először is lássuk a történelmi hátteret!

A szóban forgó terület a római korban Aquincum településegyüttesét északnyugat felé elhagyó ún. diagonális (az ókori Brigetioba – ma Komárom–Szőny – vezető) főút környéke volt. Ez a főút pedig nem volt más, mint a modern 10-es út őse, szinte azonos nyomvonalon haladva. Az út mentén villagazdaságok sorakoztak, amelyek körülbelül fél kilométerenként követik egymást, sűrű, elővárosi településláncolatot alkotva Aquincum szélén.

Mi az amit látunk belőle?

Sajnos ezekből már semmi sem látható, hiszen az út felett ma is működő főútvonal van, a villák helye pedig beépült, ugyanakkor több ponton, ahol eltér némileg a modern és az ókori út nyomvonala, volt lehetőség ásatásra. Így például a temető területén még az 1930-as években – amikor még nagyobb, szabad területek voltak itt – került elő a fent említett út egy részlete, illetve észak felé – az egykori orosz laktanya, ma lakópark – területén is hosszabb, közel 7 méter széles szakaszokat sikerült feltárni belőle. Az útnak több rétege volt, a legkorábbi még Hadrianus császár uralkodása alatt létesült (bár földútként már korábban is létezett), a legkésőbbi pedig a 18. században. Szerencsés módon érmek és kisebb, út közben „elpotyogtatott” használati tárgyak segítették az egyes rétegek keltezését. Dél felé, a temető bejáratával szemben, a Pomázi út túloldalán a 19.században szintén előkerült ugyanezen út egy 20 méter hosszú, 8 méter széles szakasza több, eredeti helyén álló mérföldkő kíséretében. Ezek a mérföldkövek 2 római mérföldet jeleztek a „0 kilométerkőtől”, azaz az aquincumi legiotábor központjától számítva (mai Flórián tér) és mind ugyanott, ám más császár uralkodása alatt lettek felállítva. A legkésőbbit Kr.u.254-re lehetett keltezni.

A mai Bécsi út (10-es út) tehát – kisebb eltéréseket leszámítva – szinte azonos nyomvonalon halad római kori elődjével és tart a Solymárvölgyön keresztül északnyugat felé.

 

Hamarosan újabb római épületmaradványok nyomába eredünk, hiszen a jobban ismert legiotábor., illetve katona- és polgárváros mellett, Óbuda még számtalan rejtett vagy jól látható történelmi emléket tartogat számunkra, de ezek taglalása a következő blog bejegyzések alapját adja.

 

dugo_blog_8_1 

Képek forrása: Google Street View

 

Szöveg: Dr. Láng Orsolya

Szerkesztette: Kővágó Dániel

Széchenyi 2020
Széchenyi 2020