1/3

Sokszor javították Aquincum főútját

Bár az antik római utakat az örök élet szinonimájaként szoktuk emlegetni (a limesút néhány fennmaradt részlete valóban megdöbbentően jó állapotú), az Aquincumi Múzeum parkolójában folytatott feltárás arról tanúskodik, hogy gyakran javították, legalábbis ezt az útfelületet az ókorban.

0121

Egy alig háromszor három méteres szelvényt nyitottak a szakemberek a múzeum parkolójában Láng Orsolya régész, az intézmény igazgatója vezetésével. A feltárásra azért volt szükség, mert itt, a Szentendrei út felől húzódó jelenlegi kerítés és a városfal tömegrekonstrukciójának találkozásánál épül majd az Aquincumi Múzeum új látogatói kapuja, amelyhez egy szervizakna is tartozik majd. Az építkezésre csak 2019-ben kerül sor, azonban erre a feltárásra már most szükség volt a tervezhetőség miatt, hiszen számítani lehetett rá, hogy ezen a területen is a római kori, a polgárvárosból a katonavárosba vezető út maradványai találhatók.

0219

A várakozásnak megfelelően a mai járószinttől már alig fél méternyire sikerült azonosítani az út legkésőbbi, Kr. u. 3. század második feléből származó részletét. Bár a viszonylag kis felület megnehezítette az egyes periódusok azonosítását – hiszen nehezen különböztethető meg egy önálló felület egy kátyúzástól, utólagos útjavítástól – az biztos, hogy az utat többször felújították, amely során a 2. század elejéről származó legkorábbi első rétegre csaknem fél méter feltöltés, kőfelület került. Maga a római kori út egyébként mintegy hat-hét méter széles lehetett, a közepétől enyhén lejtett a két széle felé, hogy elvezesse a csapadékot. Keleti oldalán még korábban egy kis járdát is azonosítottak. Az út aquincumi polgárvároson átvezető szakaszát éjszakára kapukkal zárták le északon és délen – hogy az átmenő forgalmat megakadályozzák –, a kívül rekedt utazókat a mai parkoló helyén, a városfalon kívül álló menedéket nyújtó épületek, például fogadó várta.

0317

A felületek bontása során azonosítani lehetett a legkorábbi kövezett utat is, amelynek nyomvonalán a későbbi útfelületeket is kialakították. Előkerült egy Kr. u. 2. századi első évtizedeiből származó érme is, amely hitelesítette a réteg korát.
A feltárás végeztével a szelvényt ideiglenesen visszatemetik, várva a jövőre kezdődő építkezést. A tervek szerint a most előkerült útrészletet a kapu alatt jelzésszerűen bemutatják majd.

A cikk és a fényképek eredetileg a regeszet.btm.hu oldalon jelentek meg.

Az Aquincumi Múzeum blogjának korábbi bejegyzéseit ITT olvashatják.

Széchenyi 2020
Széchenyi 2020