1/3

Újabb részlete lesz ismert a holtak városának

Százezres nagyságrendű lehet az eltemetettek száma Óbuda legnagyobb ókori temetőjében. Most az egykori nekropolisz újabb részlete kerül napvilágra a Bécsi út 68-84. szám alatti telken folytatott megelőző feltárásnak hála.

Holtak városa 1

Bár a római kori Aquincum, vagyis a katonaváros és a polgárváros több temetkezési helye is ismert, a legnagyobb ezek közül az a temető, amely nagyjából a mai Bécsi út nyomvonalán húzódik. A mérete roppant impozáns: a Kolosy tér táján azonosították a délről záró temetkezéseket, míg a Bécsi út, Vörösvári út találkozásától is feljebb a legészakibb sírokat. A Bécsi út nyomvonalán az ókorban is út futott, ennek mentén, tőle nyugati irányban, a budai dombok felé eső területet használták temetkezésre az 1. század végétől a 4. század elejéig-közepéig, vagyis több mint kétszáz éven át.

Holtak városa 2

A Bécsi út 68-84. számú, korábban autóparkolóként használt, de beépíteni tervezett telken Vámos Péter, a Budapesti Történeti Múzeum Aquincumi Múzeumának régésze vezetésével folyik a városi körülményekhez képest nagy felületű feltárás. Bár a telek az elmúlt években üresen állt, Buda 18-19. századi növekedése során sváb betelepülők építették fel itt földszintes házaikat, amelyekhez rendre pince is tartozott. Utóbbiak kialakítása megsemmisítette a régészeti rétegeket, vagyis elpusztította a temető egy részét. Nehezíti a feltárást a Duna felőli részen viszonylag magasan megjelenő talajvíz is – másfél-két évezreddel ezelőtt a Duna egyik ága a mai medernél sokkal közelebb húzódott, s csak az újkorban szabályozták, töltötték fel.

Holtak városa 3

A néhány hete megnyitott temetőrészletben már száz fölötti temetkezést sikerült azonosítani. Ezek egy része hamvasztásos, mások vázas temetkezések – utóbbiaknál az elhunytakat többnyire észak-déli, illetve déli-északi irányban helyezték el. Sok esetben jó állapotban megmaradtak a melléjük temetett edénymellékletek is. A sűrű használat miatt gyakoriak az egymásra temetkezések, volt olyan szelvény, ahol öt egymást vágó sírgödröt is azonosítottak.

Holtak városa 4

Az egykori Bécsi úti ókori temetőnek alighanem ez lesz az eddig egyik legnagyobb egybefüggően megismert területe, mert még az év folyamán a jelenlegitől északra eső telkeket is feltárják.


A cikk és a fényképek eredetileg a regeszet.btm.hu oldalon jelentek meg.

Az Aquincumi Múzeum blogjának korábbi bejegyzéseit ITT olvashatják.

Széchenyi 2020
Széchenyi 2020