1/3

Megújult régészeti honlapunk

2018 januárjában megújult a Budapesti Történeti Múzeum, így az Aquincumi Múzeum régészeinek munkáját bemutató honlapunk.

A BTM budapesti régészeti feltárásokat bemutató honlapjára 2015 januárjában került fel – hosszú időre az utolsó – cikkünk, amely óbudai szarkofágleletekről szólt. Aztán hosszas csönd következett, mert munkatársainkat elsodorta a munka, s nehéz úgy ismeretet terjeszteni, ha a szakember nyakig merül a feltárásokba és az azokat követő feldolgozó munkálatokba.

Ám akár nehéz, akár nem, szükségszerű, hiszen hivatásunk gyümölcse közügy: be kell mutatnunk a társadalom érdeklődő részének, hogy milyen eredmények születnek, hogyan változik, színesedik, válik mind tartalmasabbá, amit a múltról tudunk.

Így hát felkerült 2018 januárjában egy újabb cikk, ami ismét egy óbudai szarkofág feltárásáról szól – eltelt három év, de mintha csak átléptünk volna egyik ásatási szelvényből a másikba. És ígérjük, a következő cikkre nem kell ennyit várnia, mert feltett szándékunk, hogy újra életet lehelünk honlapunkba. Az elkövetkező napokban, hetekben kicsit megváltozik majd a weboldal is, most még csak módjával, de terveink szerint az evolúciót követi a revolúció – persze roppant békés értelemben, ám teljesen korunk igényeire szabva a honlapot.

Ám itt még nem tartunk, most az építkezés ideje következik. Vagyis rendszeresen beszámolunk majd a főváros területén folytatott feltárásokról, régészethez kapcsolódó kiállításokról, eseményekről. Ez az a honlap, ahol első kézből, hitelesen értesülhet a kutatási eredményekről. Meg akarjuk szólítani a beruházókat, s azokat a magánembereket is, akik megbízóként kerülnek kapcsolatba a régészettel, s az ismeretterjesztés mellett igyekszünk segíteni eligazodni a régészeti tevékenységekkel kapcsolatos jogszabályok között is.

Várjuk tehát Önöket, hogy közösen fedezzük fel Budapest egyre gyarapodó történelmét! (kérjük kattintson  a linkre)

 

 

Dr. Láng Orsolya

Főszerkesztő

Budapesti Történeti Múzeum, főigazgató-helyettes

 

Széchenyi 2020
Széchenyi 2020