1/3

Új könyv: APICIUS

A Pro Aquinco Alapítvány gondozásában megjelent Apicius, De re coquinaria. Receptek és szakácsfortélyok az ókorból című új kiadványunk.

A fényképekkel és grafikákkal gazdagon illusztrált kötet az Apiciusnak tulajdonított közel ötszáz recept teljes, kétnyelvű, latin–magyar kiadása. Forgatásakor az olvasó kedvet kaphat a római kor ízeinek megismeréséhez és a receptekkel való kísérletezéshez, emellett a régészet és segédtudományainak nagyítóján keresztül egy kis kultúrtörténeti áttekintést is nyújt.

Ki volt Apicius? A Kr. u. 1. században élt dúsgazdag római gourmet, Marcus Gavius Apicius minden vagyonát polgárpukkasztó lakomáira, kulináris találmányaira és konyhaművészeti remekeire költötte. Tékozló életvitelével, fényűző vacsoráival és értelmetlen halálával szerzett hírnevének köszönheti, hogy neve fogalommá vált, és két receptgyűjteménye közül az egyik, ha töredékesen is, de napjainkig fennmaradt. Eredeti receptjeit az idők folyamán többször kiegészítették, bővítették vagy elhagytak belőlük részeket. A ma ismert gyűjteményt a 4–5. században állították össze. Ez az egyetlen római korból ránk hagyományozódott szakácskönyv, minden mai európai szakácskönyv antik elődje.

Apicius kifinomult gasztronómiai csodáit a római császárok is irigyelték és utánozták – vagy igyekeztek túlszárnyalni. Nevéhez számos gasztronómiai újítás köthető, például az állatok tömése válogatott ételekkel, hogy húsuk és májuk ízletesebbé váljon. A távoli tájakról beszerzett alapanyagokból és fűszerekből pikáns szószokat és mártásokat kreált, de görög mintára mestere volt az ételek álcázásának is extravagáns díszítési megoldásokkal és rafinált ízesítéssel. Ezért is tekinthetjük Apiciust a római „fine dining” páratlan képviselőjének.

A kiadvány, jelenleg kedvezményes kiadói áron kapható az Aquincumi Múzeumban (12 000 Ft), vagy megvásárolható a Líra bolthálózatán keresztül is.

Kattintson a képre és lapozzon bele!

Apicius könyv2

Széchenyi 2020
Széchenyi 2020