1/3

Új kiadvány – Zseniális találmányok – Innovatív ötletek

Az ICOM Magyar Nemzeti Bizottság „Múzeumpedagógiai nívódíjas” és a Pulszky Társaság „Év kiállítása 2021 jelölt” kiállítás nyomán készült kiadványunk már kapható az Aquincumi Múzeumban!

Fényes Gabriella: Zseniális találmányok – Innovatív ötletek. Epizódok az ókori technika történetéből

Technikai szempontból az ókori tudomány fejlődésében a Kr. e. 3. század és a Kr. u. 1. század közötti időszak különösen termékeny volt. Ekkor rengeteg innovatív ötlet született, szinte egy technikai forradalom zajlott le. Méghozzá egy elfelejtett technikai forradalom, mert ma már nem is tudjuk, hogy az újkori találmányok, sőt esetleg a ma is használt gépek, eszközök, berendezések eredete sokszor az ókorig nyúlik vissza. Elfelejtett azért is, mert bizonyos, korukat talán megelőző ötletek lángelmék kísérletei maradtak csupán és már az ókorban feledésbe merültek, miközben más újítások a mindennapi életben hasznosultak és az emberek életét jobbá, könnyebbé vagy szebbé tették.

Az ókori mérnökök terveztek, egységes mértékrendszert használtak,vízszinteztek, szöget és derékszöget állítottak, mérték az időt és a megtett utat. A római városokba vízvezetékek szállították a friss forrásvizet, a későbbi topográfiát is meghatározó utak épültek, az utcákat csatornázták, hatalmas boltozott, kupolás épületeket emeltek, emelők és csigasorok segítségével nehéz súlyokat mozgattak. A fürdőkben mindennapi komforttá vált a fűtés és a meleg víz, a bányákban, kutakban szivattyúzták a vizet. Különböző gépeket, szerkezeteket építettek, feltalálták az orgonát. Ekkor készültek az első „robotok”, sőt a világ első „autóját” is megtervezték. Ebbe az elfeledett, de rendkívül izgalmas világba kalauzolja el az olvasókat ez a könyv az ókori szemtanúk és a mai Budapest területén fekvő ókori településről, Aquincumból előkerült régészeti leletek segítségével. A kor technikai tudása ugyanis nemcsak Rómában vagy az ókori világ tudományos központjában, a távoli Alexandriában volt ismert. Tárgyi hagyatéka szerte a hellenisztikus világban és az egykori Római Birodalom területén, így Aquincumban is megtalálható. Ezek a régészeti leletek a technika történetének kontextusába helyezve beszédessé válnak és a múlt műszaki alkotásainak csodálatára késztetik az utókort.

A könyv már kapható az Aquincumi Múzeumban! Ára: 720 forint

Széchenyi 2020
Széchenyi 2020