1/3

A római sas árnyékában

A római sas árnyékában – katonaélet az aquincumi limes mentén. Új állandó kiállításunk 2023. szeptember 14-től látogatható.

Aquincum (ma: Óbuda) a Római Birodalom határvárosa volt mintegy 400 éven keresztül. Ebből adódott kiemelkedő katonai szerepe a pannoniai tartományok védelmében. A mai Budapest területén több katonai tábor (köztük egy közel 6000 főt számláló nehézfegyverzetű gyalogos egységet befogadó legiós tábor) tanúsítja a kor legütőképesebb hadseregének jelenlétét.

A kiállítás a fegyverleletek, a katonai ruházati elemek és a katonaság békeidőben végzett tevékenységének bemutatása mellett olyan emlékeket is közkinccsé tesz, amelyek eddig a látogató nagyközönség előtt ismeretlenek voltak. Ilyen például a „Drusus kő” néven ismert építési felirat, amelyre a korábban Pannonia tartomány Augustus kori birtokbavételét alapozták, azonban ma már tudjuk, hogy az óbudai lovassági tábor építését megörökítő kőemlék volt Kr.u. 73-ból. De először kerül kiállításra egy több töredékből összeállított római páncéling is. Akik pedig békésebb, művészibb élményekre vágynak, azok bizonyosan elgyönyörködnek majd az aquincumi legiotáborban feltárt Mithras-szentély közel 2000 éves színes falfestményében, amelyet a szentély hangulatát idéző enteriőrben helyeztünk el a feltárás során lelt oltárkövekkel együtt.

Látogatóink egy nyüzsgő legiotábor főutcájának kellős közepére cseppenve korhűen berendezett enteriőrökbe is bepillanthatnak, sőt, a VR tartalomnak köszönhetően egy katonai barakkban, fürdőben, vagy éppen római szentélyben találhatják magukat, a kihelyezett hangpanel segítségével pedig ókori dallamokkal telik meg a kiállítótér. A forgatagban is érdemes figyelni a kis sas figurát, akinek útját követve az Aquincumban állomásozó katonák mindennapjairól és életútjáról tudhatnak meg érdekességeket. Kicsiket és nagyokat egyaránt vár a játéksarok, ahol az ókor rettegett harcosainak ruhatárát ismerhetik meg, de kipróbálhatnak korabeli társasjátékokat, illetve a hadsereg békeidőben végzett építőmunkájából is kivehetik a részüket, például fakockákból építhetik meg egy római őrtorony mását, vagy éppen elrendezhetik a limes rendszer erődítményeit Pannonia térképén.

 

 

Széchenyi 2020
Széchenyi 2020