1/3

Feltárva!

Feltárva! …avagy még mindig van új a föld alatt. Időszaki kiállítás az Aquincumi Múzeumban 2023. június 2-től 2024. december 31-ig

Múzeumunk új időszaki kiállítása egy régi kiállítássorozat tematikáját elevenít fel – néhány új csavarral.

Szokásunk volt időről-időre egy-egy tárlattal beszámolni arról, milyen új eredményekkel és kiemelkedő leletekkel szolgáltak ásatásaink, melyeket Budapest területén végeztünk. Fővárosunk területe ugyanis az elmúlt évezredek során változó mértékben, de folyamatosan lakott volt, és minden építkezés újabb lehetőséget szolgáltat munkatársainknak, hogy bepillantsanak ezekbe a letűnt korokba. Látogatóinknak most lehetősége nyílik kicsit a régészek bőrébe bújni (akár csak egy fotó erejéig), és elmerülni a városi ásatások miliőjében. Ebben a munkavédelmi kobakon és a konkrét bontómunkát szemléltető videón túl maguk a tárgyak lesznek leginkább segítségükre, amelyek az elmúlt évek jelentősebb ásatásain láttak napvilágot.

Ezek közül is kiemelkedik három ásatás, amelyek a Bem téren, a Bécsi úton és Folyamőr utcai volt szeszgyár területén zajlottak, és az őskortól a középkorig szinte minden időszakot érintő leletanyaguk nyújtja a kiállítás gerincét. A tárgyak önmagukban is különös történeteket mesélnek, például egy csúnyán elfajuló római kori peres ügyről, egy őskori szertartás előkészületeiről, vagy éppen a török kori Buda nem túl legitim pénzforgalmáról. Együttesen azonban feltárják fővárosunk egy-egy területének komplex történelmét, amelynek a látogatók maguk is részeseinek érezhetik magukat a kiállított leletek közt barangolva. Figyelemmel kísérhetik, hogyan váltak az évszázadok folyamán temetők falvakká, majd ismét temetőkké, valamint hogy ezek a területek hogyan helyezkednek el a mai városképben.

Mindenkinek kellemes időtöltést és korszakok közti utazást kívánunk!

A kiállítás kurátora: Kelemen Zsófia

Széchenyi 2020
Széchenyi 2020