1/3

Sajtóközlemény – Látványsétány

Látványsétány: új turisztikai attrakcióval bővül az Aquincumi Múzeum - 2022. január 27.

Logók_1 infoblokk_kedv_final_felso_cmyk_ERFA

 

Sajtóközlemény

azonnal közölhető

 Látványsétány: új turisztikai attrakcióval bővül az Aquincumi Múzeum

2022. január 27.

Lead:

Elindult a BTM Aquincumi Múzeum és Budapest Főváros III. Kerület, Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata együttműködésében, az Európai Unió 385,13 millió forint összegű, nem visszatérítendő támogatásával megvalósuló, “Az óbuda-aquincumi római limesszakasz örökségének komplex turisztikai célú hasznosítása” című és VEKOP-4.1.2-17-2018-00001 azonosító számú projekt kivitelezése. A projekt négy helyszínen valósul meg, amely magában foglalja a BTM Aquincumi Múzeum szentendrei úti kerítésének korszerűsítését, egy új, „Aquincum és a pannoniai limes” témájú állandó kiállítás létrehozását, illetve interaktív, tájékoztató élményelemek létesítését a III. kerület legjellegzetesebb római kori műemlékeinek szomszédságában.

A különleges látványelemeket, marketingfelületeket tartalmazó élményfal első üteme kerül megvalósításra a projekt keretei között, amelyhez egy sétány és kőtár kiépítése is tartozik. Az új elem szöveges információkat közvetít a római városról a látogatóknak, valamint a Dunakanyarba irányuló turistaforgalom érdeklődését is felkelti.

A múzeum főépületében az Aquincumban állomásozott limes-t védő római katonaság mindennapjait élményszerűen bemutató, interaktív megoldásokat alkalmazó kiállítás jön létre. A látogatóbarát fejlesztés amellett, hogy hozzáad a múzeum kulturális vonzerejéhez, lehetővé teszi azt is, hogy a történelem ne csak megismerhetővé, hanem élővé és megtapasztalhatóvá is váljon.

A projekt célja, hogy történelmi kontextusba helyezze a III. kerület római kori műemlékeit, ezért a Nagyszombat utcai katonavárosi amfiteátrumnál, és a Kórház utcai keleti táborkapunál új, ismeretterjesztő élményelemek kerültek kihelyezésre. Ezekhez kapcsolódóan készült egy, a járókelők számára saját okoseszközzel szabadon igénybe vehető, immerzív AR mobilapplikáció is.

A beruházásnak köszönhetően az intézmény jelenlegi munkahelyeit meg tudja őrizni, és további 2 munkahelyet teremt a pályázat keretében.

A beruházás várhatóan 2023 végére készül el.

 

További információ kérhető:

Tekán Katalin (tekan.katalin@aquincum.hu, +36302727281)

Letölthető anyagok:

Sajtóközlemény

Látványtervek:

romkert

megújuló bejárat

megújuló bejárat 2

megújuló bejárat 3

AR illusztráció

Széchenyi 2020
Széchenyi 2020