Hírlevél feliratkozás


Leiratkozom
A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező.
1/2

Kuzsinszky 80

Időszaki kiállítás Dr. Kuzsinszky Bálint emlékére a BTM Aquincumi Múzeuma „Dirké” védőépületében 2018. augusztus 24-től 2018. október 31-ig.

1938. augusztus 23-án hunyt el Kuzsinszky Bálint régész, az Aquincumi Múzeum első igazgatója, a Székesfővárosi Múzeum alapítója. Nevéhez fűződik Aquincum rendszeres régészeti feltárásának megindítása és az ásatások irányítása. A magyarországi limes kutatás elindítója. Foglalkozott a muzeológia elméleti és gyakorlati kérdéseivel. Nemzetközi kapcsolatai és külföldi kiállításai eredményeképpen a magyar muzeológia európai szintet ért el. A műemlékvédelem úttörőjeként sokat tett a veszélyeztetett régészeti emlékek megmentése érdekében.

A munkásságáról szóló megemlékező kiállítással tisztelgünk a nagy kutató emlékének halála 80. évfordulója alkalmából, megismerkedhetünk Kuzsinszky egyéniségével és azzal a korszakkal, amelyben kutatásait végezte. A kiállítás elkalauzol minket az aquincumi ásatások hőskorába. Megismerhetjük a századforduló és a két világháború közti időszak Aquincum képét beágyazva azt a kor művelődéstörténetébe.