Hírlevél feliratkozás


Leiratkozom
A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező.
1/2

Pileum habeo, ergo sum – Sapkalandozások a Római Birodalomban

Időszaki kiállítás Bodnár Balázs nemezkészítő munkáiból az Aquincumi Múzeumban 2021. október 31-ig.

A rómaiak jellemzően nem divatból viselték a sapkájukat, hanem praktikus vagy szakrális okból. A különféle sapkák védték a fejet a naptól, az esőtől, vagy éppen az égi hatalmakkal való kapcsolatban játszottak szerepet, ennek megfelelően viszonylag egyszerűek, ám jellegzetesek voltak.

A római kori nemezelt fejfedők közül három típus fordul elő jelentős gyakorisággal a képi forrásokban és az irodalmi szövegekben: a pileus, a pileus Pannonicus, valamint a frígiai sapkák egyes változatai. Ezeket a sapkákat, csakúgy mint a nemezelt fejfedőket általában, szabad státuszú személyek hordták, illetve a nemezsapkák viselése döntően a férfiak kiváltsága volt. Bizonyos típusokat adott színezéssel csak meghatározott személyi kör viselhetett. Így például a piros színű frígiai sapkák jellemzően vallási közegben jelentek meg.

Ezekkel és egyéb nemezelt, valamint más anyagból készült fejfedőkkel ismerkedhetnek meg az érdeklődők Pileum habeo, ergo sum – Sapkalandozások a Római Birodalomban c. időszaki tárlatunk segítségével.

A kiállítás 2021. október 31-ig látogatható, az Aquincumi Múzeum “Dirké” védőépületében.