1/3

Róma Aquincumban

Az Aquincumi Múzeum állandó kiállításán a világhírű aquincumi orgonát, illetve a helytartói palota emlékanyagát tekinthetik meg a látogatók.

A helytartói palota emlékeit bemutató, az épület egykori pompáját idéző kiállítótérben helyet kap több, a palotából származó, korábban nem látható, illetve restaurált mozaik. Együtt láthatók a falakat díszítő falfestmények, a szentélyberendezésekhez tartozó, sokszor monumentális szobrok, valamint az épület egykor fényűző berendezéséről tanúskodó szökőkút vagy kőből faragott díszedény rekonstrukciója. A kiállításon továbbá számos Aquincumban talált értékes műtárgyat, egyebek mellett bronzból, üvegből illetve kerámiából készült import edényeket, arany és ezüst ékszereket, tekinthetnek meg.

orgona

Az állandó kiállítás másik különlegessége, hogy a tárlat keretein belül, több mint 75 évvel megtalálását követően méltó körülmények között kerülhetett bemutatásra világhírű zenei emlékünk, az aquincumi orgona. A hangszer maradványai éppen annak az épületnek az alapozási munkálatai során kerültek elő 1931-ben, amelynek falai között most együtt láthatók az orgona alkatrészei, a szerkezetéről készült rekonstrukció illetve a megszólaltatható rekonstrukció.

Hallgassa meg az aquincumi orgona hangját!

Kattintson a linkre és tudjon meg többet az aquincumi orgonáról!

Széchenyi 2020
Széchenyi 2020