1/3

A VEKOP-4.1.2-17-2018-00001 azonosítószámú, „Az óbuda-aquincumi római limesszakasz örökségének komplex turisztikai célú hasznosítása” című projekt keretében a BTM Aquincumi Múzeum 2023-ban két új látvány- és élményelemmel bővült: elkészült az ún. Látványsétány és egy, az aquincumi limest védő katonaság mindennapjairól szóló kiállítás.

A sétány valójában a múzeum Szentendrei úti főbejáratának felvezető útja, amelynek mentén már a múzeumon kívül ízelítőt kaphatunk Aquincum történetéből: megismerkedhetünk a város fejlődése szempontjából legfontosabb császárokkal, megtudhatjuk, hol volt itt a római város kapuja és főútja, valamint a látványos, hatalmas bronzkapun belépve a város alaprajzáról is képet kaphatunk. Érdemes kissé lefelé is fordítani a tekintetünket, mert a bevezető járdán egy híres aquincumi sírvers olvasható, mellette pedig 1800 éves kőfaragványok vonzzák magukra a tekintetet. A Látványsétánnyal nem titkolt cél a múzeum „kifordítása” a járókelők és az autósok felé, egyfajta kedvcsinálóként a múzeumlátogatáshoz.

A beruházás másik fő attrakciója, az új kiállítótér kialakítása. A múzeum főépületének alagsorában kialakított, “A római sas árnyékában – Katonaélet az aquincumi limes mentén” c. új kiállításban a régészeti leleteken keresztül megismerkedhetünk az aquincumi római határvédelmi rendszert, a limest őrző katonaság mindennapjaival. A kiállítás a fegyverleletek, a katonai ruházati elemek és a katonaság békeidőben végzett tevékenységének bemutatása mellett olyan emlékeket is közkinccsé tesz, amelyek eddig a látogató nagyközönség előtt ismeretlenek voltak. Ilyen például a „Drusus kő” néven ismert építési felirat, amelyre korábban Pannonia tartomány Augustus kori birtokbavételét alapozták, azonban ma már tudjuk, hogy az óbudai lovassági tábor építését megörökítő kőemlék volt Kr. u. 73-ból. De először kerül kiállításra egy több töredékből összeállított római páncéling is. Akik pedig békésebb, művészibb élményekre vágynak, azok bizonyosan elgyönyörködnek majd az aquincumi legiotáborban feltárt Mithras-szentély közel 2000 éves színes falfestményében, amelyet a szentély hangulatát idéző enteriőrben helyeztünk el a feltárás során lelt oltárkövekkel együtt.

A tárlatot interaktív tér egészíti ki, ahol látogatóink egy nyüzsgő legiotábor főutcájának kellős közepére cseppenve korhűen berendezett enteriőrtökbe is bepillanthatnak, sőt, a VR tartalomnak köszönhetően egy katonai barakkban, vagy éppen a fürdőben találhatják magukat, a kihelyezett hangpanel segítségével pedig ókori dallamokkal telik meg a kiállítótér. A forgatagban is érdemes figyelni a kis sas figurát, akinek útját követve az Aquincumban állomásozó katonák mindennapjairól és életútjáról tudhatnak meg érdekességeket. Kicsiket és nagyokat egyaránt vár a játéksarok, ahol az ókor rettegett harcosainak ruhatárát ismerhetik meg, de kipróbálhatnak korabeli társasjátékokat, illetve a hadsereg békeidőben végzett építőmunkájából is kivehetik a részüket, például fakockákból építhetik meg egy római őrtorony mását, vagy éppen elrendezhetik a limes rendszer erődítményeit Pannonia térképén.

Az Aquincumi Múzeum új állandó kiállítása és a hozzá kapcsolódó élményelemek 2023. szeptember közepétől várják a látogatókat.


A kiállításhoz kapcsolódóan bővült múzeumpedagógiai óráink és programjaink palettája:

– Új múzeumpedagógiai foglalkozásaink:

Merre száll Salvius? Beltéri, katonai témájú csoportos feladatmegoldó foglalkozás
A diákok tárlatvezetéssel tekintik meg a múzeum állandó kiállítását. Majd “A római sas árnyékában – katonaélet az aquincumi limes mentén” c. állandó kiállításunk termeit végigjárva, Salvius, a kis sas katonai karrierjét követve kitöltik a tematikus feladatlapot, melynek kérdései segítik értelmezni a kiállítótérben látottatakat. Végül közösen összesítjük, összehasonlítjuk és megbeszéljük a válaszokat. Alsó tagozatosoknak kérhető.

Hazaút, a messziről jött Lucius kalandjai Aquincumban. Romkerti, katonai témájú, csoportos feladatmegoldó foglalkozás
A diákok tárlatvezetés során ismerkednek Aquincum polgárvárosával és a katonaságot bemutató kiállításunkkal, majd egy rabszolgasorba került, Rómában felnőtt fiú útját követik végig a polgárvároson keresztül, aki, miután gazdája felszabadította, legionáriusként szolgáló édesapja keresésére indul Aquincumba. Mivel mindössze édesapjának nevét és állomáshelyét ismeri, alaposan végig kell kutatnia a polgárvárost, hogy édesapja nyomára találjon. Felsőtagozatosoknak és középiskolásoknak kérhető.

– Megújult, felnőtteknek szóló programajánlatunk:

Havi rendszerességgel katonavárosi sétákat indítunk. A pontos dátumokat Aktuális programok, illetve Éves eseménynaptár oldalunkon találják.

Valamint előzetes bejelentkezés alapján gyalogos vagy kerékpáros római katonavárosi túrákat is tartunk Óbudán (legiotábor, ala-tábor, későrómai erőd, katonavárosi amfiteátrum).

További információ és jelentkezés: regisztracio@aquincum.hu

Széchenyi 2020
Széchenyi 2020