1/3

Az óbuda-aquincumi római limesszakasz örökségének komplex turisztikai célú hasznosítása

A VEKOP-4.1.2-17-2018-00001 azonosító számú, „Az óbuda-aquincumi római limesszakasz örökségének komplex turisztikai célú hasznosítása” című projekt beszámolója.

Olvassa el a projekt beszámolóját 

CN CZ DE EN FR
HU NL PL RU SK

Budapest Főváros III. Kerület, Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat konzorciumvezetőként a Budapesti Történeti Múzeummal (BTM), a Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt (MTÜ), valamint a Várkapitányság Integrált Területfejlesztési Központ Nonprofit Zrt-vel 2018 nyarán közös VEKOP-pályázatot nyújtott be, mely a VEKOP-4.1.2-17-2018-00001 azonosító számmal, „Az óbuda-aquincumi római limesszakasz örökségének komplex turisztikai célú hasznosítása” címmel bruttó 469 053 735 Ft vissza nem térítendő támogatásban részesült. A projekt megvalósítása során a Várkapitányság Integrált Területfejlesztési Központ Nonprofit Zrt. helyett a Lechner Tudásközpont Nonprofit Kft. csatlakozott konzorciumi partnerként a projekthez.

A projekt célja a III. kerületi ókori római kori örökség turisztikai célú hasznosításának fejlesztése, különös tekintettel az Aquincum Múzeumra. A Budapesti Történeti Múzeum két fő beruházási eleme a nemzetközi hírű, országosan pedig a legnagyobb római kori gyűjteménnyel rendelkező múzeum Szentendrei úti látványsétány I. ütemének kialakítása, valamint az Aquincum Múzeumban meglévő kiállítótér továbbfejlesztése, interaktív kiállítótér kialakítása volt. Mindkét beruházás fővárosi tulajdonon valósult meg, a beruházó a BTM. A tervezés fővárosi forrásból már 2017-ben megkezdődött. A tervek engedélyezésére és a kiviteli tervek elkészítésére 2020. év elején került sor, a kivitelezés 2022-ben vette kezdetét. A projekt az Aquincumi Múzeum területén túlmenően érintette a Katonai amfiteátrumot, és a Kórház utcai táborkaput. Utóbbi helyszíneken rekonstrukciós táblák formájában jelenik meg előttünk a múlt, ezenkívül egy saját fejlesztésű applikáció segítségével telefonunk képernyőjén virtuálisan is megjeleníthetjük a múltat.

 

 

Széchenyi 2020
Széchenyi 2020