1/3

APRÓ KÖVEK – SZÍNPOMPÁS PADLÓK

Válogatás az elmúlt 130 év legszebb mozaikleleteiből. Időszaki kiállítás a BTM Aquincumi Múzeumban, 2024. június 14. – október 31.

Az Aquincumi Múzeum Régészeti Parkjában, az Aquin­cum 130 évfordulós kiállítás égisze alatt, a Dirké mozaik számára létrehozott védőépületben, egy kisebb válogatást mutatunk be mozaikgyűjteményünk gyöngyszemeiből. A város központjához viszonylag közel elhelyezkedő, egykor mozaikkal díszített épületet, minden valószínűség szerint magánházként használták.

A tárlat középpontjában, a névadó Dirké mozaik restaurált és kiegészített emblémája áll, amelyet az 1800-as években történt felszedést követően, most először eredeti helyén láthat az érdeklődő. A kiállítótér falain körben Aquincum különböző településrészeiből – a helytartói palotából, katonavárosból és a polgárvárosból – származó, ritka kincsnek számító, ikonikus mozaiktöredékeket lehet megtekinteni, amelyeket eddig esetleg időszakos kiállításokon vagy egyáltalán nem láthatott a nagyközönség. A mozaikok révén bepillantást nyerünk mitológiai történetekbe, így a szemünk előtt elevenedik meg Dirké bűnhődése vagy Hercules-Deianira-Nessus mítosza. Az itt szereplő figurális mozaikok nemcsak pannoniai viszonylatban egyedülállók: minőségük és technikai megoldásaik tekintetében a Római Birodalom területéről ismert mozaikok és más művészeti ágak, mint a festészeti és a szobrászati alkotások közt is kiemelkedő helyet foglalnak el. Ide sorolható például Pannonia legszebb mozaikjának tartott ún. Hercules-Deianira mozaik, amelynek központi, figurális jelenetét 60.000 darab 2-3 mm-es picike kőlapocskából rakták ki. A centrális minták legapróbb részletekig történő kidolgozásával, a festészet eszközeinek utánzásával, az alapanyag durva kockaformái eltűnnek és a szemlélő számára a mozaikon ábrázolt jelenetek szinte megelevenednek. Aquincum geometrikus mozaikjainak változatos mintái közt megtaláljuk a kazettás mennyezetet utánzó négyzetes díszítőelemeket éppúgy, mint az örvényeket imitáló, különböző mintából kombinált összetett motívumokat egyaránt.

Mindamellett, hogy elidőzünk az apró kövekből kirakott aquincumi padlók mintáinak szemlélésében, a római kori mozaiképítés technikai fogásaira, a használt eszközökre, a mozaikrakók gyakorlati tudására, jogállására, keresetére, valamint a mozaikszemek anyagára és a márványok származási helyére is fény derül.

Kirchhof Anita (a kiállítás kurátora)

Széchenyi 2020
Széchenyi 2020