1/3

Szenzációs római kori kocsisírt találtak Aquincumban

2017. június 22-én 10 órai kezdettel sajtóreggelit szervez az Aquincumi Múzeum a nemrégiben előkerült kocsisír lelethez kapcsolódóan.

FOGATOS KOCSIVAL A TÚLVILÁGRA

SZENZÁCIÓS RÓMAI KORI KOCSISÍRT TALÁLTAK AQUINCUMBAN

Budapest, 2017. június 22.

Egyedülálló római kori kocsisírra bukkantak a Budapesti Történeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Múzeum régészei Budapest III. kerületében, a Csillaghegyi Strandfürdő területén, az egykori Aquincum közelében 2017 tavaszán. A bronz figurális díszekkel (istenalakokkal és a mitológiából ismert lényekkel) gazdagon díszített kocsihoz hasonló eddig csak egy volt ismert Budapest területéről

A Budapesti Történeti Múzeum régészei tavasszal a Csillaghegyi Strandfürdő fejlesztéséhez kapcsolódó munkák előtt végeztek kutatásokat a területen. Az ásatások megkezdése előtt csak kevés információ állt a régészek rendelkezésére a strandfürdő területén várható régészeti emlékekre vonatkozóan.

– Bár a környéken sok római kori emlék van, a fürdő közvetlen környezetében a korábbi kutatások őskori, honfoglaláskori és Árpád-kori lelőhelyeket dokumentáltak. Így nagy meglepetésnek számított a közvetlenül a domboldal aljában elhelyezkedő nagy, négyszögletes gödör, amely egy négykerekű római kocsit és két igáslovat rejtett. – mondta el Vass Lóránt, a Budapesti Történeti Múzeum régésze, az ásatás vezetője.  

A mintegy 1700 éves temetkezésben megmaradtak az utazó kocsi vas és bronz alkatrészei, valamint a kocsit díszítő, finom kivitelű bronz szobrocskák is. A nagy műgondot és szakértelmet igénylő feltárást hivatalos együttműködés keretében a Budapesti Történeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Múzeum közösen végezte. A két intézmény restaurátorai az előkerült fémleletek helyszíni konzerválásán és kiemelésén is együtt dolgoztak.

– Az utazókocsik sírbatételének szokása idegen a puritán mellékletadással rendelkező római temetkezésektől. Nem is valódi rómaiak ápolták ezt a költséges rítust, hanem a kelta eraviszkuszok császárkorban élő elitje. Ennek a Róma-barát elitnek a tagjai ugyan külsőségekben igyekeztek átvenni a hódító rómaiak szokásait, de a halállal találkozva a rómaiság mázán áttört őseik túlvilághite. Az eltemetett kocsi és a fogatos lovak a túlvilági utazás kellékeként kerültek a sírgödörbe. mondta el Mráv Zsolt, a Magyar Nemzeti Múzeum régésze, a pannoniai lovas és kocsi temetkezések kutatója, aki a fogatoskocsi bontását koordinálta.  Az, hogy a lovaskocsi kinek a sírjához tartozott, jelenleg még bizonytalan, de a mellette talált gyermeksír nem lehet ettől független temetkezés. A római korban azonban általában ritka egy nagyobb területen történő magányos sír, így minden bizonnyal egy újabb, eddig ismeretlen római temető, villagazdaság vagy település jelenlétét jelzi a strandfürdő közvetlen környékén.

Mráv szerint a csillaghegyi utazó kocsi díszítése, a díszítőelemek minősége és száma alapján méltán tekinthető a római kori Aquincum területéről az utóbbi időben előkerült legszenzációsabb leletnek. A sírba tett kocsi saját korában valóságos luxusjárműnek számított. A csillaghegyi kocsinak még a vasalkatrészeit is gazdag fémberakás díszítette, hátsó oldalára pedig díszes szoborgalériát helyeztek el. Az itt látható tíz figurális bronzszobor Bacchust és kíséretét idézte meg. Bacchus nemcsak a bor istene volt, hanem olyan istenség, aki híveinek az evilági mellett a túlvilági lét örök boldogságát is garantálta. A szobrok az isten vidám kíséretének alakjait is felvonultatták: az általa kezes háziállattá szelídített tigriseket, gyermekkori játszótársát, a kecskelábú, fuvolán játszó Pánt valamint a szatüroszokat és a ledér bacchánsnőket.

Ez az első alkalom, hogy régészeti feltáráson egy római kocsi felépítménye előkerült, így az időigényes restaurálási folyamat lezárultával a csillaghegyi kocsi szinte minden részletében rekonstruálható lesz.

A csillaghegyi kocsi alkatrészei restaurálás után és rekonstruált formában várhatóan két éven belül az Aquincumi Múzeumban lesznek kiállítva, de 2017. június 24-én a Múzeumok Éjszakáján egy napra a nagyközönség is megcsodálhat három, már restaurált különleges bronz szobrocskát. A Magyar Nemzeti Múzeum pedig – a Múzeumok Éjszakájára – a „Túl-világi átjárók” című programkínálatába 22:00 kezdettel beillesztett egy császárkori kocsisírokkal kapcsolatos előadást, amelyre mindenkit szeretettel vár.

 

 

Letölthető anyagok:

Sajtóanyag

Sajtóközlemény

 

Fotók (Szilágyi Nóra képei):

 

_DSC4956

_DSC4974

_DSC5029

_DSC5977

_DSC6014

 _DSC6153

_DSC6174

_DSC6187

_DSC6201

_DSC6233

_DSC6244

_DSC9367

_DSC9404

_DSC9659

01

03

Videók:

Kocsisír 1

Kocsisír 2

Kocsisír 3

Kocsisír 4

 

Széchenyi 2020
Széchenyi 2020