Hírlevél feliratkozás


Leiratkozom
A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező.
1/6

Zseniális találmányok – Innovatív ötletek

Időszaki tárlatunk 2021. április 1-jén nyit újra, addig is Virtuális Kiállításunk várja az ókori technika iránt érdeklődőket.

Az ókori tudomány fejlődésében a Kr. e. 3. század és a Kr. u. 1. század közötti időszak technikai szempontból különösen termékeny volt. Ekkor rengeteg innovatív ötlet született, szinte egy technikai forradalom zajlott le. Méghozzá egy elfelejtett technikai forradalom, mert ma már nem is tudjuk, hogy az újkori találmányok, sőt esetleg a ma is használt gépek, eszközök, berendezések eredete sokszor az ókorig nyúlik vissza. Elfelejtett azért is, mert bizonyos, korukat talán megelőző ötletek lángelmék kísérletei maradtak csupán és már az ókorban feledésbe merültek, miközben más újítások a mindennapi élet szerves részévé váltak. Az ókori mérnökök terveztek, egységes mértékrendszert használtak, vízszinteztek, szöget és derékszöget állítottak, mérték az időt és a megtett utat. A római városokba vízvezetékek szállították a friss forrásvizet, a későbbi topográfiát is meghatározó utak épültek, az utcákat csatornázták, hatalmas boltozott, kupolás épületeket emeltek, emelők és csigasorok segítségével nehéz súlyokat mozgattak. A fürdőkben mindennapi komforttá vált a fűtés és a meleg víz, a bányákban, kutakban szivattyúzták a vizet. Különböző gépeket, szerkezeteket építettek, feltalálták az orgonát. Ekkor készültek az első robotok, sőt a világ első „autóját” is megtervezték. Ebbe az elfeledett, de rendkívül izgalmas világba kalauzolja el a látogatókat az Aquincumi Múzeum új kiállítása.

Patientia, virtus, spes – türelem, tettrekészség, remény (Részlet Nonius Datus vízvezeték építő síremlékéről, ami akár az ókori mérnökök (és a mai ember) jelszava is lehet)

Az Aquincumi Múzeum régi kiállító épülete november 1. és március 31. között nem látogatható.

VIRTUÁLIS KIÁLLÍTÁS

Az interneten rendszeresen mutatjuk be a technika és a tudomány kétezer éves újdonságait, és ötletet adunk arra is, hogy a vállalkozó szelleműek, hogyan válhatnak az ókor mérnökeivé.

Az első rész – Ktésibios: Az alexandriai borbély – a pneumatika atyja – itt található.

A második rész – Bizánci Philón: az ókori Öveges professzor – itt található.

A harmadik rész – Alexandriai Hérón: egy igazi ezermester az ókorból – itt található.

A negyedik rész – Alexandriai Hérón II.: A világ első „autója” és más találmányok – itt található.

A kiállítás kurátora: Dr. Fényes Gabriella