1/3

Zseniális találmányok – Innovatív ötletek

Zseniális találmányok – Innovatív ötletek: Epizódok az ókori technika történetéből. Az Aquincumi Múzeum időszaki kiállítása 2021. október 31-ig látogatható.

Az ókori tudomány fejlődésében a Kr. e. 3. század és a Kr. u. 1. század közötti időszak technikai szempontból különösen termékeny volt. Ekkor rengeteg innovatív ötlet született, szinte egy technikai forradalom zajlott le. Méghozzá egy elfelejtett technikai forradalom, mert ma már nem is tudjuk, hogy az újkori találmányok, sőt esetleg a ma is használt gépek, eszközök, berendezések eredete sokszor az ókorig nyúlik vissza. Elfelejtett azért is, mert bizonyos, korukat talán megelőző ötletek lángelmék kísérletei maradtak csupán és már az ókorban feledésbe merültek, miközben más újítások a mindennapi élet szerves részévé váltak. Az ókori mérnökök terveztek, egységes mértékrendszert használtak, vízszinteztek, szöget és derékszöget állítottak, mérték az időt és a megtett utat. A római városokba vízvezetékek szállították a friss forrásvizet, a későbbi topográfiát is meghatározó utak épültek, az utcákat csatornázták, hatalmas boltozott, kupolás épületeket emeltek, emelők és csigasorok segítségével nehéz súlyokat mozgattak. A fürdőkben mindennapi komforttá vált a fűtés és a meleg víz, a bányákban, kutakban szivattyúzták a vizet. Különböző gépeket, szerkezeteket építettek, feltalálták az orgonát. Ekkor készültek az első robotok, sőt a világ első „autóját” is megtervezték. Ebbe az elfeledett, de rendkívül izgalmas világba kalauzolja el a látogatókat az Aquincumi Múzeum időszaki kiállítása.

Patientia, virtus, spes – türelem, tettrekészség, remény (Részlet Nonius Datus vízvezeték építő síremlékéről, ami akár az ókori mérnökök (és a mai ember) jelszava is lehet)

VIRTUÁLIS KIÁLLÍTÁS

Virtuális kiállításunkban bemutatjuk a technika és a tudomány kétezer éves újdonságait, és ötletet adunk arra is, hogy a vállalkozó szelleműek, hogyan válhatnak az ókor mérnökeivé.

Az első rész – Ktésibios: Az alexandriai borbély – a pneumatika atyja – itt olvasható.

A második rész – Bizánci Philón: az ókori Öveges professzor – itt olvasható.

A harmadik rész – Alexandriai Hérón: egy igazi ezermester az ókorból – itt olvasható.

A negyedik rész – Alexandriai Hérón II.: A világ első „autója” és más találmányok – itt olvasható.

Az ötödik rész – Türelem-Tettrekészség-Remény – itt olvasható.

A hatodik rész – „A víz a legjobb” – itt olvasható.

A hetedik rész – Matekóra római módra – itt olvasható.

A nyolcadik rész – A birodalomépítés eszköze – itt olvasható.

A kiállítás kurátora: Dr. Fényes Gabriella

AEK_jelöltje-1

Széchenyi 2020
Széchenyi 2020