1/3

Pannonia tematikus útvonal – szakmai beszámoló

’Pannonia tematikus útvonal’ c. turisztikai projekt tervezéséhez kapcsolódó szakmai továbbképzés megvalósítása

Szakmai beszámoló ’Pannonia tematikus útvonal’ c. turisztikai projekt tervezéséhez kapcsolódó szakmai továbbképzés megvalósítása

(Pályázati azonosító: 204104/1434)

A Budapesti Történeti Múzeum Aquincumi Múzeuma 2016. november 10-11-én rendezte meg ’Múzeum és Turizmus, 2016’ c. workshop-ját, amely a ’Pannonia tematikus útvonal’ c. turisztikai projekt tervezéséhez kapcsolódó szakmai továbbképzésre nyert 300 000 Ft NKA támogatás keretein belül valósult meg. A program megvalósításához a Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum együttműködését kérte segítségül. A workshop célul tűzte ki, hogy összefogja a hazai római emlékeket őrző múzeumokat a turisztikai termékkínálat bővítésének érdekében, amellyel hozzájárulhatnak az intézmények által őrzött kulturális javak és szolgáltatások közvetítéséhez. Ez az összefogás a 2002-es ’Utazás a római kori Pannóniában’ c. kezdeményezést helyezte új megvilágításba. A workshop lehetőséget adott a résztvevők számára, hogy felvázolják, milyen módon tudnának bekapcsolódni egy római múzeumokat érintő tematikus útvonalba, milyen attrakciókkal tudnák gazdagítani a turisztikai terméket. A továbbképzés során az intézmények kínálatának további bővítési lehetőségei, illetve az ágazatot érintő hátráltató tényezők is szóba kerültek, azokra megoldásokat kerestek a résztvevők. A programon a meghívott múzeumok képviselete mellett, olyan turisztikai szakemberek is megjelentek, akik szakmai tudásukkal hozzá tudtak járulni egy tematikus út, illetve intézményi együttműködés kidolgozásának megalapozásához.

A workshop hosszú távú célkitűzése volt, hogy a magyarországi római emlékeket őrző múzeumok ne versenytársként tekintsenek egymásra, hanem egymást támogatva, közösen népszerűsítsék kínálatukat. A program kiváló lehetőséget nyújtott arra, hogy az ország különböző részeiről érkező múzeumi szakemberek egymás kínálatát, lehetőségeit, marketingtevékenységét stb. megismerjék, és a jövőt illetően közös terveket alapozzanak meg. A 2016 őszén megvalósult workshop az első lépése volt annak a kooperációnak, amely napi rendi pontra tűzte ki a múzeumi marketing erősítését, a TDM-ekkel való hatékony együttműködést és a minőségi kultúraközvetítést.

Annak érdekében, hogy az intézmények közötti kapcsolat, megmaradjon és tovább erősödjön, a Szervezők 2017 során a program folytatására lenne szükség. A következő workshop-ra külföldi múzeumok meghívása is tervbe van véve, ennek érdekében már megtörtént a kapcsolatfelvétel a Carnuntum Régészeti Parkkal.

Köszönjük a támogatást, kérjük a beszámoló elfogadását.

Budapest, 2017. január 5.

A teljes szakmai beszámoló megtekintéséhez kérjük kattintson ide.

Széchenyi 2020
Széchenyi 2020